Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чирпанлиев: В Агенцията за бежанците не са постъпвали молби за статут на бежанци от украински граждани с български произход

Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Агенцията за бежанците при МС Николай Чирпанлиев каза че страната ни има готовност за предоставяне на статут на бежанци на граждани от Украйна с български етнически произход. Предложението за облекчен режим и мерки при хуманитарна криза трябва да бъде готово в близките дни. В последните месеци обаче в Агенцията не са постъпвали молби от украински граждани от български произход, уточни той.

На 5 март със заповед на премиера беше сформиран национален оперативен щаб с ръководител вицепремиера и министър на вътрешните работи г-н Цветлин Йовчев. На базата на точка 8 той, при необходимост, със своя заповед, може да привлече за участие в щаба и други извън посочените членове. И тъй като аз съм в категорията "други", бях поканен да присъствам на 6-и от 11 часа на новосформирания национален оперативен щаб по повод кризата в Украйна. Г-н Йовчев персонално постави ангажимент на Държавната агенция за бежанците до петък, който предстои, да изготвим план за действие при криза, свързана евентуално с проблемите в Украйна, и също така да предложим облекчена процедура за даване на статут на бежанец за и на граждани на Украйна, на Русия, които са с българско потекло. Така че в момента държавната агенция работи в това направление, проверява законодателствата на държави от Европейската комисия, как са уредени те и в частност например това на Унгария. Така че ние в съответния срок ще бъдем готови с плана за действие, както и с облекчената процедура за даване на статут на бежанец, а вече статут за убежище дава президентът на Република България.

Художникът Александър Телалим - бесарабски българин, който от 20 години живее в София, коментира в предаването „12+3“:
В Украйна няма разлика между нагласите на бесарабските българи и това на останалите граждани на Украйна.
Засега не са притеснени от отмяната на референдума, с който българският език стана един от официалните в Одеска област. Хората искат да виждат добрите неща и си затварят очите за негативните примери.

Според него, освен ако не се случи касапница като в Югославия, българите не биха напуснали домовете си в Украйна. Запитан каква трябва да е политиката на България при хуманитарна криза в Украйна, той каза: Аз не мисля, че бесарабските българи ще тръгнат да се преселват към България или няма да са много. Колкото и да са, България трябва да ги приеме всички. Просто ще станем по-силни.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна