Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството промени разпределението на европейските средства

Снимка: БГНЕС

Правителството прие промени в разпределението на средствата от Европейския съюз (ЕС) за новия програмен период, които страната получава по оперативните програми. Данните съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова

По оперативна програма "Добро управление" е намалена с общо 90  милиона евро. Това са парите, които вие наричате пари за чиновници, което не е така. Аз никогао не съм била съгласна, това е много важна оперативна програма като средствата се разпределят съответно за сметка на увеличение на други две оперативни програми. 80 милиона евро са насочени към пазара на труда и заетост по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и десет милиона евро към оперативна програма "Наука и образование" за интелигентен растеж допълнително към предишното разпределение, обясни Златанова.

По оперативната програма "Транспорт" средствата от ЕС без националното съфинансиране са 1,612 милиарда евро, по "Околна среда" - 1,494 милиарда евро, по програмата "Региони в растеж" - 1,351 милиарда евро, за "Иновации и конкурентноспособност" средствата са 1,202 милиарда евро, по оперативна програма "Човешки ресурси" - 895 милиона евро, по новата програма "Наука и образование" - 583 милиона евро, по програмата "Добро управление" - 285 милиона евро. Програмата за развитие на селските райони се финансира с 2,339 милиарда евро. 

Цифрите ще залегнат по партньорското споразумение между България и Европейската комисия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна