Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До днес депутати и парламентарни групи могат да предлагат кандидати за членове на ЦИК

Снимка: БГНЕС

Окончателното решение за нашите номинации ще вземем днес, защото държахме да чуем представянето на неправителствените организации. Това заяви в предаването "Преди всички" заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова в коментар на номинациите за членове на Централната избирателна комисия.

Те номинираха 16 свои представители. Аз ръководех изслушването и съм истински впечатлена от предложенията. Перфектно представяне. Аз харесах голяма част от тези предложения. Изключително стойностни. Важни са математиците, разбира се. Но, този път методиката е част от Изборния кодекс. Методика сега няма да се прави, тя ще трябва да се прилага. Затова математиците не са определящи за работата.

По въпроса за референдума Манолова каза: Ако след проверката се докаже валидността на подписите, референдум ще се проведе.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева коментира темата за номинациите за ЦИК така: Мая Манолова обяснява, че 50 процента от квотата на Коалиция за България ще бъдат за представители на гражданското общество. Но Кодексът не дава яснота по какъв начин ще бъдат определени квотите между парламентарните групи. Споровете още към този момент са налице. Не бих си позволила  да назова в аванс нашите кандидати. До края на днешния пленарен ден те ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание. 

Интервюто на Таня Милушева с Мая Манолова и с Цецка Цачева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени