Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Еликсир на живота”: Божествена наслада от грозде

БНР Новини




В ясна, звездна нощ през най-студеното време древните винари запретвали ръкави и пристъпвали към едно от свещенодействията на занаята си – претакането или избистрянето на виното след тихата ферментация. Първи път – около месец след нея и втори път – през Малък Сечко, февруари. Тогава, при претакането, буйната рожба на гроздето започва да „гълта” чистия въздух, насища се с него и тръгва да омайва всеки, до чието небце се докосне... Искрящ еликсир! Взел и сладостта, и безценната кисела жилка на майка си – гроздовата мъст. Смачканото грозде. В тъничката ципа на неговите зърна е скрита магията на виното – бяло, розе, червено или пенливо вино. Казват, че в младото вино има всичко, което може да изпълни душите ни с радост. Искрите от буйния му огън палят мигновено кръвта ни... Но старото вино, отпивано на бавни глътки, е това, което влива в нас еликсир от магия и страст. Жарава, чиято топлина и тайнство дъъълго догарят в нас и след последната ароматна глътка.
Стареенето на виното е невъзможно без буретата, където чудодейната напитка трябва да остане, докато узрее. Да попие още аромати и вкусове от дървото. Майсторлъкът за правене на бурета е толкова стар, колкото и самото вино. Тънкостите му се предават от поколение на поколение.
Съвременните технологии и съдове за ферментация на гроздовата мъст позволяват процесите да се следят с точност, за да се запази финеса на всеки аромат, след което всяка уважаваща себе си изба налива виното или дестилата за бренди в бурета. В тях напитките отлежават. Ракията също обича буретата – черничеви, черешови, тя също щедро приема ароматите и цвета на дървото. Само виното и дестилатите знаят колко трябва да останат в буретата, за да достигнат своята зрялост. Всяко вино, всеки дестилат си имат своята продължителност на развитие, докато в един момент се превърнат в най-омайното вино или в златисто, палещо и ароматно бренди.
Енолози и бъчвари разказват за своите древни занаяти: доцент, доктор Татяна Йончева; доктор Ваньо Хайгъров; доцент, доктор Мирослав Иванов; майсторите на бурета Цветан Николов и Марко Йончовски от село Врачеш, община Ботевград.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени