Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адемов: Държавата ще плаща част от осигуровките на хората с увреждания

Ведомствата трябва да предвидят средства за достъп на хората с увреждания в административни сгради. Съоръженията и рампите трябва да се монтират до края на следващата година, това е записано в правителствения План за действие. Достъпни трябва да станат и общинските и държавни училища, финансово отговорни ще са кметовете и Министерството на образованието. Достъпни, според плана на държавата, трябва да станат жп, морския и въздушния транспорт, като 7 от големите гари в страната трябва да имат мобилни лифтове.

За да се стимулира наемането на хората с увреждания ще се разшири действащата мярка, според която държавата плаща 30% от осигуровките на хората с увреждания, които работят в предприятията и кооперациите за хора с увреждания, поясни социалният министър Хасан Адемов.

Да мотивираме работодателите да наемат хора с увреждания и искаме да ги подкрепим по този начин като намалим част от техните разходи.

Вероятно на хората с увреждания ще се отпускат безлихвени кредити за стартиране на собствен бизнес. Ще се засили контролът над бизнеса по спазване на законовите задължения да се осигуряват адаптирани работни места или да се преместват работници на други подходящи места, когато това е предписано от здравните органи. В сектора "Образование" ще трябва да се изготвят и индивидуални образователни програми за децата и учениците, които се обучават интегрирано, а за студентите с увреждания да се подсигуряват възможности за стаж в реални условия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени