Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бягайте, змии и гущери, днес е Благовец

БНР Новини
Деца представят възстановка на празника Благовещение.
Снимка: БГНЕС

Благовещение се празнува винаги на 25 март. Празникът е познат още под имената Благовец, Благоец.
Християнската църква официално утвърждава този празник през VII век. Според Библията девет месеца преди Рождество Христово на Богородица се явява архангел Гавраил. Той й носи вестта, че тя ще бъде майка на сина Божий.
Според народните вярвания след този ден природата вече е напълно пробудена или пролетта е победила. Смята се, че каквото правиш на този ден, това ще правиш през цялата година. Всичко, което се прави е добро, благо и ще има хубав край. Посадено на този ден дърво ще дава плодове. На някои места садели пипера на Благовещение, за да не е лют, краставиците да не горчат. Пчеларите пускат на този ден пчелите от кошерите, „за да им е благ медът”.
Вярва се, че раните зарастват по-лесно и болят по-малко на Благовец, затова тогава пробивали ушите на малките момиченца. Самото слагане на обици също има магичен характер – поставянето на благороден метал на ушите предпазвало децата от зли сили.
Хората вярвали, че тогава небето и земята се отварят и там, където се види синьо сияние има заровено имане (благо), затова много иманяри ходят в нощта срещу Благовец да търсят заровени съкровища.
Момците трябва да внимават и да не излизат от селото, за да не ги примами някоя самодива. Самодивите умеели да омайват с нежни песни и танци, и така да си намират съпрузи, които използвали само за любов, на които след това „изпивали” мъжката сила и изоставяли. Самодивите се прибират на така наречения ден – Секновенье – 29 август.
По това, какво е времето на 25 март се съдело каква ще е годината, но дори и да бъде лошо хората трябва да мислят, и говорят само благи неща.
На трапезата за първи път в годината се слагат пролетни зеленчуци като лапад, спанак, коприва. Оттам идва и приказката „да се хванем за зелено”.
Всеки трябва да облече от сутринта нови дрехи и да сложи метални и книжни пари по джобовете си. Ако закука кукувица, човекът трябва да пипне джоба с парите, защото се смята, че „както те закука кукувицата, така ще ти върви през годината”.
Жените почистват рано сутринта дома, двора, а когато метат, събират боклука отвън навътре. След това сметта се изгаря в двора и пепелта се разпръсва за плодородие. Не се изнася боклук от дома.
Трябва да се копае из градината, да се отворят кошерите и да се пуснат пчелите.
Ако се случи да видите през този ден щъркел, а още по-добре ако е в полет – това е на голям късмет. Пожелава се нещо наум, за да се сбъдне, ако се изрече на глас – късметът се загубва.
Завързва се възел на колана, на кърпата за глава или връзка на престилка против уроки и се оставя така цяла година.
Един от най-практикуваните и задължителни ритуали на този ден е да се гонят змиите и гущерите. Ако змия препълзи през дрехата на някого, това се смята за добра поличба – на богатство и берекет е. Вярва се, че на този ден дори влечугите не хапят, а са благи.
Благост и доброта се очаква от всеки човек на този ден. Нека благостта на този ден всеки от нас носи през цялата година, за да са по-ведри дните ни и по-добри мислите ни.
На този ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени