Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Цветкова за концертите по повод 100-годишнината от рождението на Борис Христов

Мариана Цветкова в ролята на Брюнхилде от тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер.

Сопраното Мариана Цветкова участва в два от концертите-чествания на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Единият беше в Рим, а другият веднага след завръщането й от италианската столица – в Русе. Елена Хубанова се срещна с певицата след една от репетициите и в Софийската опера – разговаряха за Борис Христов и за обучението й в Рим, за концерта в Русе, за проблемите на младите български певци, за ангажиментите й по света.
От 1997 година Мариана Цветкова разгръща активна международна кариера. Има ангажименти в най-престижните оперни театри в Милано, Берлин, Мюнхен, Дрезден, Париж, Виена, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Детройт, Токио.
Сред наградите и отличията за успехите й са: Grand Prix на Международния певчески конкурс в Тулуза, Франция (1998), Лауреат на певческия конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел (1996), Втора награда на конкурса „Пучини” в Ню Йорк (1998). Има номинация за Грамми 2002 за записа на „Стабат Матер” от Дворжак, под диригентството на Синополи. През 2013 г. получава Кристална Лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за постижения в музикално-сценичните изкуства и ролята и на Брюнхилде от „Залезът на боговете” на Вагнер в продукцията на Софийската национална опера и балет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна