Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Микола Балтажи: Сериозни договорености между Киев и Москва не може да има, ако Русия не напусне Крим

Снимка: Посолство на Украйна в Република България


Нека руските партньори разберат, че вътрешните украински проблеми украинците ще си ги решат сами, без намеса. Ние сме независима държава и имаме право на европейски избор. Не смятам, че руският народ е против Украйна да се присъедини към ЕС. Не се говори за НАТО, а за ЕС – той не е военна организация. Защо другите държави имат правото да си определят бъдещето, да си определят съдбата, а ние го нямаме? Логично ли е това – в 21 век да се действа по такъв начин с натиск, с шантаж и накрая с военна агресия. Това заяви в предаването „Събота 150“ Н.Пр. Микола Балтажи – посланик на Украйна у нас. 

Не очаквах, че може да се стигне до такова развитие на нещата в Украйна. Никога не съм очаквал, че Руската федерация може да извърши въоръжена агресия срещу Украйна, срещу една независима европейска държава. Това е извън моите представи за нашите двустранни отношения, за манталитета на руския народ.  Погазват се всички двустранни спогодби с Украйна, погазва се договорът за приятелство, сътрудничество и партньорство, погазва се меморандума от Будапеща и не на последно място се погазват всички фундаментални норми на международното право. Това за мен е абсолютно неразбираемо. Не разбирам и позицията на хората, които се опитват по някакъв начин да оправдават тези незаконни действия на Руската федерация. Този фарс с референдума е абсолютно ясно, че той не отговаря на законодателството и на Украйна, и на самата Кримска република, и на международното право, и е извършен от едни хора със съмнително минало, без подкрепа на населението на автономната република Крим. Това всичко е подготвено много добре. Никаква агресия не може да бъде извършена успешно без добра пропагандна подготовка. Ние сме свидетели на една не само военна агресия от страна на Русия, но и информационна агресия. /…/ Никакво нарушение на правата на рускоговорящите в Украйна няма, те са съставна част на украинското общество. Украинците в Руската федерация имат много по-малко права отколкото руснаците в Украйна, те само могат да мечтаят за такива права. Това е реалността.

По думите на украинския посланик диалогът е много крехък:

Ние от началото предпочитаме диалог. Нека работи дипломацията. Тя и досега не си е свършила работата. Пътят е открит, въпреки че там има много проблеми. Ние не сме съгласни, че може да се стигне до някакви сериозни договорки, без Руската федерация да напусне Крим. Крим е и ще бъде част на Украйна – това е нашата позиция и ние ще се борим докрай. Крим за нас не е спорен регион. Той не може да бъде предмет за дискусия, защото Руската федерация подписа всички двустранни и международни спогодби и те трябва да важат.

И в Кримската автономна република, и в източните райони ситуацията ескалира, защото Руската федерация прави всичко възможно да дестабилизира отвътре, да дискредитира правителството в Киев, коментира Н.Пр. Балтажи и добави: Това става естествено през медиите. В източната част се действа по друг начин – там чрез агенти, диверсанти, идват съмнителни млади хора, бият демонстранти, извършват престъпления и след това напускат. Същевременно се натрупват войски там. Военни се предвижват към източната украинска граница и това не може да не ни безпокои. Според нас те няма какво да правят там. Няма никаква заплаха за рускоговорящото население в източната част. /.../ Русия търсят аргументи, за да оправдаят незаконните си действия в Украйна, в Крим.

Ние сме на ръба на фалита. Ние очакваме помощ и от ЕБВР, от Световната банка, от ЕС и т.н. Без това ние няма да излезем от тази безпрецедентно дълбока финансово икономическа криза. Правителството пое отговорността за непопулярните действия, говори се за пожарът, който трябва да бъде изгасен – социалната сфера. Тук става дума и за повишаване цените на енергоносителите, газта. Правителството прие решение това да се извърши постепенно, а не наведнъж, защото хората няма да го издържат. /…/ Правителството не мисли за рейтинга, министър-председателя също, те вършат необходимата работа и са решителни. Има и други мерки, които трябва да се извършат неотложно – борбата с корупцията.

Ние сме заинтересовани транзита на руския газ да бъде продължен. Не мисля, че и Руската федерация не е заинтересована от това, защото това все пак е източник за доход и има задължения пред европейските държави, категоричен е посланикът и добави: Тези неща трябва да се решават заедно. Имаме добър съюзник Европа, искаме да играем по европейски правила, което за съжаление не винаги иска да го прави Руската федерация. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени