Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легенди от Преспанското езеро

Св. св. Константин и Елена - детайл от стенопис в църквата "Св. Георги", Курбиново
Снимка: wikipedia

На южния бряг на Преспанското езеро, близо до село Курбиново, под един величествен дъб, съвсем до водата се е сгушила малка църква. Отвън на стената й има полуизтрити образи на хора в богати одежди – вероятно дарителите. Завеси с изкусно изрисувани гънки красят стените. Синьото е толкова синьо, сякаш художникът е взел боя от небето, а зеленото под краката на светците е толкова зелено, че човек сякаш потъва в дълбоките води на езерото…

Църквата, посветена на Св. Георги, е построена в края на 12 в. Фреските вътре в нея са много по-добре запазени, отколкото отвън. Майсторски са изписани сцени от живота на Исус Христос и Света Богородица. Забележителни са и портретите на светите братя Кирил и Методий, и на ученика им Св. Климент Охридски. Портретът на Св. Методий е най-старото известно негово изображение.

Още за красивата църква „Св. Георги”, за Бачковския манастир и чудотворните му икони и за магичните гласове от Кавказките планини на Грузия, ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

5 април


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!