Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Христова Точица гостува в рубриката "За буквите на българите"


Зорница Христова, или Точица, както е позната сред блогърите, е известен преводач от английски език, авторка на детски книги и издател на детска литература. В блога си тя често дискутира съдбоносната връзка между родител и дете. Тя беше гост на предаването "Закуска на тревата" в новата рубрика "За буквите на българите", в която в седмиците до 24-ти май хора на духа от различни поколения разказват за първата си среща с буквите и книгите.

СнимкаВ интервюто Зорница припомни за страхотните издания от 60-те и 70-те години, в които се чувстват изключително модерни и неклиширани решения в книгоиздаването. Тя открои илюстрациите на Андерсеновите приказки от Марайа и припомни прочутата илюстрация с Елиза от приказката "Дивите лебеди", която наблюдава слънцето през листо – любима на поколения деца.

До голяма степен човек иска да се занимава най-много с онова, което му носи най-много радост, за да не усеща работата като бреме. Някой беше казал, че който пише за деца или се занимава с детски книги, живее дълго,
каза Зорница Христова.

Тя покани деца и родители да разгърнат новата книга със стихотворения на Петя Кокудева "Малки същества" с думите: Това е втората книга на Петя Кокудева – сборник с различни разновидности на вълшебни същества, каталог на въображаемите приятели. Премиерата на "Малки същества" се състоя в Полския културен институт през уикенда.

Чуйте интервюто на Валерия Николова със Зорница Христова в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени