Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовата индустрия харчи 120 милиона евро годишно за лобита в Брюксел

Финансовата индустрия харчи поне 120 милиона евро годишно, за да влияе на политическите решения в Брюксел чрез различни лобистки групи. Данните са от изследване на неправителствената организация „Корпоративна Европа”, Австрийската федерация на профсъюзите и Австрийската камара на труда и според тях показват сериозен проблем с демократичността на европейските институции.

Поне 700 организации като бизнес асоциации, консултантски компании или фирмени ПР-офиси си разпределят тези десетки милиони евро годишно, за да осигурят на финансовата индустрия привилегирован достъп до хората и структурите, които вземат политическите решения. Този достъп, според авторите на изследването, е факт, защото от 17 проверени официални експертни групи към европейските институции, 15 са били доминирани от представители на финансовия сектор. Това донякъде обяснява защо наложените от кризата реформи в този сектор се оказаха толкова трудни и защо съпротивата срещу регулацията му беше толкова силна, пише в доклада по темата.

За интересите на финансовата индустрия в Брюксел работят поне 1700 лобисти, показва изследването, в което обаче е обяснено, че това не е пълната бройка, защото въпреки усилията през последните години в Европейския съюз все още няма задължителна регистрация на лобистите и излизането им на светло е въпрос на доброволен избор. Организациите, изготвили и публикували този доклад, настояват за ясни правила за прозрачност на лобизма, както и за общоевропейски мерки срещу нерегламентираното влияние върху политическите решения. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна