Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказен шарен свят

„Преди много, много години под синия купол на небето, в къщурка на края на гората живеели мъж и жена. Те имали син и момченцето по цял ден си играело с другите деца из гората…” - така започва една древна история от Иран. По желание на момченцето златисточервеносинята рибка го дарила с вълшебна ножица, която изпълнявала всичките му прищевки, но детето никак не било радостно, защото не можело да играе с приятелите си. Как завършва тази мъдра история ще научите в понеделник. Една австралийска приказка ще ви даде отговор на въпроса – „Защо кенгуруто има дълга опашка?” Малкото торбесто животинче вомбатът и кенгуруто били големи приятели и се разделяли само нощем, защото вомбатът харесвал да спи в топли, уютни и закътани места, а кенгуруто обичало да си почива на открито, под звездите. Докато една нощ…. е, продължението на историята - очаквайте във вторник.
Приказка от африканската държава Гана ни запознава с малко паяче, „обречено” да дава мъдри съвети на вечнопитащите… Решило да се отърве от съдбата си, паячето събрало цялата мъдрост в едно глинено гърне, а защо гърнето се счупило ще научите, ако слушате приказката в сряда.
За хитростта на гарвана и глупостта на неговата братовчедка - враната разказва една индианска легенда, която още веднъж доказва старата истина „че кой каквото търсил, това и намерил”. А какъв е пътя към истинското щастие ни разкрива старинната история от далечна Япония за работливия, но беден каменоделец и как духът на планината изпълнявал всяко негово желание.
В ролята на разказвача тази седмица е актьорът Ицко Финци, музикалното оформление е на Калинка Герганова, а адаптацията на Мариана Симеонова.
Слушайте "Събуди ме с приказка" през седмицата от 14 до 18 април, от 6.50 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени