Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андерс Фог Расмусен получи орден "Стара планина"

| обновено на 11.04.14 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Сто години след началото на Първата световна война събитията в Украйна ни накараха да осъзнаем, че мирът и стабилността в Европа не трябва да се възприемат като даденост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след като награди с орден "Стара планина"- Първа степен генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение у нас. Той получи най-високото държавно отличие заради принос в запазването на мира и стабилността в световен мащаб. Президентът посочи, че страната ни цени политиката на отворени врати на Алианса:

Господин Расмусен е един от двигателите на разширяването на Европейския съюз и НАТО към страните от Централна и Източна Европа. В качеството си на министър-председател на Дания през 2002-ра година, на срещата на върха в Прага, подкрепи приемането на България в Алианса. В една сложна международна среда вие насочихте съюзническите усилия за укрепване на отбранителните способности и начертах;е нови стратегически хоризонти за развитието на НАТО. Предприетите от вас реформи допринесоха за изграждането на организация, способна да отговори на съвременните предизвикателства пред мира и сигурността. Убедени сме, че НАТО промени България и целия ни регион към по-добро. Сто години след началото на Първата световна война и десет години след присъединяването на Република България към Североатлантическия договор, събитията в Украйна ни накараха да осъзнаем, че мирът и стабилността в Европа не трябва да се възприемат като даденост. От създаването си преди 65 години Алиансът се превърна в основен гарант за мира и сигурността на Европа и света, защитавайки принципите на демокрацията, върховенството на закона и човешката свобода.

Генералният секретар на НАТО посочи, че за него е било важно да работи с България:

Виждам наградата като ярък символ на успеха и на България, и на НАТО. Успехът на България към стремежа й към свобода и към членството й в Евроатлантическото семейство и успехът на Алианса да привлича държави, които споделят общи демократични ценности. Заедно ние помогнахме да премахнем разделителните линии на миналото.

Посещението на Расмусен у нас е свързано с подготовката на срещата на върха на Алианса през есента, както и с отбелязването на 10-годишнината от присъединяването на България към НАТО. Ситуацията в Украйна също бе сред обсъжданите теми.

Депутати от "Атака" се събраха на протест пред Президентството срещу посещението на Андерс фог Расмусен. Според националистите поводът за визитата на генералния секретар на НАТО е опит страната ни да бъде въведена в конфликт.  Волен Сидеров заяви:

Виждам пак елементи на тайна дипломация, на задкулисие. Това е много опасно, защото нашите управници трябва да са прозрачни. Ако те сега потвърдят участие на България в някакви военни или подкрепящи военни действия, това ще бъде изключително опасно, защото ние вече ставаме страна. Колкото до куртоазната, дипломатическата част с раздаване на медали, смятаме, че орден "Стара планина" не е някакъв станиол или финтифлюшка да се подарява на който и да е. Орден "Стара планина" е за големи заслуги към българското общество, българския народ. Какви заслуги има Расмусен към българския народ, питам?


Вчера генералният секретар на НАТО предупреди, че по-нататъшна руска интервенция в Украйна ще има сериозни икономически последици за Москва и ако Кремъл иска диалог, трябва да изтегли 40-те хиляди свои военни, струпани по руско-украинската граница. Правилният път е намиране на политическо и дипломатическо решение на кризата, а не обсъждане на военни варианти, смята Расмусен. 

Очаква се следващата седмица руско-украинската криза да бъде обсъдена на среща между Съединените щати, Русия, Украйна и ЕС. Уточнявайки, че няма нищо необичайно в посещението на генералния секретар на НАТО в София, външният министър Кристиан Вигенин потвърди, че ситуацията в Украйна ще бъде сред обсъжданите теми:

Ще представим нашето виждане за ситуацията в Украйна и за стъпките, които могат да бъдат предприети. Едва ли икономическите санкции ще присъстват като тема в разговорите с господин Расмусен. Най-общо, това, което бих споделил пред него, е, че нашата позиция е много предпазлива по отношение на възможни санкции. Възможно пристъпване към третата фаза на санкции, т.е. икономически санкции, би влязло в дневния ред, ако видим военно нахлуване на Русия в източните райони на Украйна.

Расмусен посещава България в края на мандата си като генерален секретар на НАТО преди да се оттегли от поста. За негов наследник е определен бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг, който поема поста през септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!