Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Гяурова: Явно договорката за новите хора в Комисията за защита на личните данни съществува отдавна

Снимка: БГНЕС
В програмата на извънредното заседание на парламента фигурира избор на членове и председател на Комисията за защита на личните данни. Това се случва на фона на набиращ скорост скандал, свързан със злоупотребата с лични данни на граждани, използвани в партийни подписки за регистрация в ЦИК. Оказва се, че при проверка чрез ЕГН-то си много хора откриват себе си на места, където не са се разписвали. ЦИК съобщи, че онези, които са се намерили в такива подписки, трябва да сезират компетентните органи в лицето на Комисията за защита на личните данни и прокуратурата.

Владимир Наков, един от тези, които с изненада са открили, че са се подписали за партия, разказа, че се е намерил в подписката на БНПП. Според него много са местата, откъдето могат да изтекат данните от ЕГН-то му и даде пример с лекарските кабинети. Наков е с намерение да подаде жалба.

Биляна Гяурова от Института за правни инициативи припомни, че от няколко години работата с лични данни е обект на сериозна критика и на сериозни наблюдения. Дори на ниво ЕС се говори за преструктуриране на отношението към личните данни.

Институтът за правни инициативи излезе с позиция и призив за правила, по които хората в Комисията да бъдат избрани, подложени на публично препитване и т.н.:

Това, което се случва със смяната на състава на Комисията за личните данни е меко казано скандално. Тези хора бяха предложени миналата сряда като извънредна точка от редовното заседание на МС. И само няколко часа, след като бяха предложени, те бяха внесени в деловодството на НС. А гласуването на Комисията беше предложено като точка от заседание на НС. Ние случайно разбрахме за тази изключително бърза процедура и веднага реагирахме. Може би не е случайно, че толкова бързо се прокараха тези имена - точно преди изборите, точно в едно такова безвремие, което настъпва преди празниците. Това показва, че договорката за тези хора съществува отдавна. До момента нямаме реакции по писмото.

Чуйте мненията от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени