Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС обявява листата си за евроизборите, Пеевски е втори

| обновено на 17.04.14 в 18:18
Снимка: БГНЕС

ДПС обяви евролистата си. Водач е Филиз Хюсменова, която вече има два мандата като евродепутат, втори е Делян Пеевски. Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че решението не е взето лесно, но е по настояване на 26 от 28-те областни  структури на ДПС. Местан обясни, че е търсен баланс при подредбата на кандидатите в листата и в нея може да се открие, цитирам: "цялото етнорелигиозно богатство на страната", а целта на  партията е да има поне трима евродепутати. 

Председателят на ДПС Лютви Местан подчерта, че в номинацията на Делян Пеевски не трябва да се чете знак нито към БСП, нито към ГЕРБ. Областните председатели са заявили, че са номинирали реалния човек и реалния политик Пеевски за разлика от неговия сатанизиран медиен образ. Даден е и пример за това, че Пеевски не пропускал нито едно от заседанията на Областната структура на ДПС в Пазарджик. Местан дори цитира думите на областния председател на ДПС Юмер Хамза:

Не са регистрирали нито един поет ангажимент за района и за организацията, който да не е бил изпълнен от негова страна и за това абсолютно чистосърдечно колегата каза: "Аз гледам господин Пеевски, който е при нас на заседанията, после пускам телевизионния екран и виждам друго лице като внушение. За това твърдя, че това решение за нас не беше лесно".

Лидерът на ДПС подчерта, че за демонизирането на Делян Пеевски стои добър сценарий и попита:

Не ви ли се струва, че широкият му гръб е доста удобен зад него да се скрият десетина, може би и повече истински олигарси в България. Ами представете си, че го няма. От утре взима си багажа, отива да живее в Европа, в България няма олигархия вече, няма задкулисие. Има ли наивник, който да вярва в това.

Местан заяви, че тези, които се страхуват от номинацията на Пеевски, са от определени кръгове в България и посочи:

Шок от възможността Европа да се срещне със сатаната, със злодея. А ако Европа види, че не става въпрос за сатана и за злодей? Ако Европа се запознае, както нашите структури, с реалния политик и реалния му образ, какво ще правят милите ни политически опоненти, когато вече няма да го има? Ние смятаме, че е полезно вътрешната политика леко да си поотдъхне, защото заслужено или не, той наистина синтезира върху себе си огромна негативна енергия.

Вчера близо четири часа ръководството и местните структури редяха листата, в която единственото постоянно място - второто, остана за Делян Пеевски. По време на заседанието, на което бяха поканени само определени медии, номинацията на Пеевски е била подкрепена от 25 от общо 28-те регионални структури.

Камен Костадинов е казал, че нямат право да не се съобразят с волята на партията. Лидерът на ДПС Лютви Местан е подчертал, че кандидатите на ДПС за евродепутати трябва да имат безспорни качества.

Ние искаме Делян Пеевски да влезе в ЕП. Ние искаме стара Европа да види Делян Пеевски, пък е било мнението на лидера на младежкото ДПС Илхан Кючук. Той е и единственият, който е получил подкрепата на всички структури, но е останал четвърти в проектолистата. На трето място е бил номиниран заместник-военният министър Неджми Али.

Европейските либерали, в чиито редици е ДПС, реагираха на номинацията на Делян Пеевски с думите, че от всяка национална партия зависи да избере кандидатите, които смята за най-подходящи да я представляват в Европейския парламент.

Под претекст, че все още няма официално обявена листа лидерите на европейските либерали Ги Верхофстад и Греъм Уотсън отказаха коментар по знаковата номинация. Говорителят на групата им в Европарламента Нийл Корлет по-късно изпрати до БНР позиция, в която подчертава, че не е работа на Верхофстад да дава одобрение или неодобрение за отделните кандидати, нито да преценява или да съди доколко те са допустими и подходящи.

Демокрацията не работи така. Решението кои ще са българските евродепутати е изцяло в ръцете на българските граждани, пише още в позицята на либералите в Европейския парламент. Те винаги са държали на прозрачност, почтеност и морал в политиката и именно на тази база преди години бяха и в основата на бламирането на Румяна Желева като кандидат за еврокомисар.

Междувременно заместник-председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер изрази недоумение, че либералите не смятат да питат Пеевски за произхода на богатството му и коментира номинацията така:

Това е неприемлив сигнал, защото показва, че партията на турското малцинство в България не се замисля какво искат хората в страната – прозрачност и неолигархична система. Ние ще трябва да атакуваме подобен избор и ясно да покажем, че не би било в съответствие с европейските интереси на България да има такива представители в Европейския парламент. Няма никакъв шанс ние да работим с подобни евродепутати, това ще е и нашият сигнал към избирателите в България.

Ден по-рано лидерът на социалистите в Европарламента Ханес Свобода заяви, че е много изненадан от номинацията и по принцип не одобрява олигархията. Свобода припомни, че демокрацията е разделение на властите и страда, когато икономическата и медийна власт се смесят с политическа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени