Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романтична приказка от Аламбра

Детайл от крепостта Аламбра

Аламбра или Алхамбра не е измислено приказно място, а реално съществуваща крепост в Гранада, Испания и ако се обърнем към буквалния превод на арабското име, ще разберем, че става дума за червена крепост. Наистина е червена при залез слънце. Датира от 1238 година, като всеки неин следващ владетел обогатявал и достроявал според своя вкус дворцовите сгради, и остава като един от най-забележителните паметници на ислямското присъствие в Испания от 9 до 15 век.
След превземането на Гренада през 1492 година, въпреки амбициите на католическите крале да заличат остатъците на ислямската култура, мавританският дворец сам по себе си е бил толкова зашеметително бляскав, че не само оцелява, а и става кралска резиденция.
СнимкаИ 600 години след като Аламбра е построена, тук идва на гости един американец, който преди това вече дълго е обикалял из Европа и е живял във Франция и Германия.
Уошингтън Ървинг дори става американски посланик в Мадрид, но това, което е пряко свързано с нашата приказка е романтично-хумористичната натура на г-н Ървинг и писателският му талант, към който той запазва чувство на неувереност през целия си живот.

И така, една от легендарните истории за Аламбра, разказана от пътуващ американец през 19 век и направена за радио с любов и чувство за хумор от доста попътувал български режисьор през 21 век. В постановката на Илия Атанасов участват Богдан Глишев, Николай Антонов, Иван Балсамаджиев, Димитър Иванов, Иван Петрушинов, Стефан Щерев, Мая Бабурска и Латинка Петрова.

понеделник, 21 април, от 8.05 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна