Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белград отпуска банкови заеми за създаване на туристически комплекси в Стара Планина

Стара планина остава според различни специалисти в туристическия бранш последното място в Европа, запазено от настъпването на урбанизацията. Сръбската част на Стара планина преживява истински ренесанс в туристическо отношение през последните години. Властите в Белград отпускат банкови заеми за създаването на туристически комплекси за развитието на региона, разказва Милош Богданович от Университета в Ниш, който участва в инвестиционен форум, посветен на Стара планина.

Досега Сърбия не бе използвала сериозно туристическия потенциал, които има нейният участък в Стара планина. Само много добри познавачи са посещавали сръбската част на Стара планина. В нея има множество манастири и храмове, както и много хубави селски райони – места, за които много малко се знаело сред хората в Сърбия и сред съседите ни в България. Също така на сърбите не са били познати природните дадености в българската част. Искаме да подтикнем потенциалните инвеститори. В противен случай хората постепенно ще напускат тази част на Сърбия. Целта ни е да създадем трансгранични туристически излети, турове и посещения и от двете страни на Стара планина и да мотивираме големите туристически компании да вкарат региона в своите маршрути.

Млади учени от Университета в Ниш вече са създали мобилна апликация за телефони, които да могат да насочват потенциални туристи и инвеститори към  сръбския участък на Стара планина. Богданович e на мнение, че европейските фондове могат да помогнат на Стара планина да стане европейски регион, като подтикнат нейното развитие:

Без такава помощ трудно могат да се осъществят намеренията, за които говорим. Когато нещата започната да се случват, мисля, че самите инвеститори ще намерят своя интерес в процеса.

Пирот е най-известното място в сръбската част на Стара планина и той привлича многобройни туристи от България, обясни Горан Стаменович, заместник-кмет на град:

Най-голямата част на Стара планина в Сърбия се намира в Пиротската община. Пирот някога е бил известен като "Малкия Йерусалим" и е имал повече от 80 православни манастира и храма, докато днес действащи са приблизително половината. Голяма част от гостите от България редовно посещават тези места, както и самия Пирот. Ние бихме желали да се направи малък граничен пункт, който би съкратил наполовина пътя между Пирот и Монтана, който да работи през деня
.

__________________________

Репортажът е направен в рамките на проект: "ПРЕОТКРИВАНЕ: Журналистически гледни точки към културно-историческото наследство и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия". Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ЕС по Програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013 България-Сърбия, CCI № 2007CB16IPO006.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени