Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Разпети петък

| обновено на 18.04.14 в 10:44


Днес е Велики петък - най-тъжният ден в християнския свят, на който е бил разпнат на кръста Божият син Иисус Христос след осъждането му от римския управител Пилат Понтийски. Християните минават под Плащеницата, пресъздавайки така мъките Христови и смъртта му. В православните храмове бяха отслужени Царски часове и Вечерня с изнасяне на свещената Плащеница.

На Велики петък през деня се служи Света литургия, защото на този ден сам Господ е пренесъл себе си в жертва, и се извършват Царски часове. На вечерната служба в храма се припомнят и се преживяват по този начин и Христовите страдания, смъртта му и погребението му. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига и символичен гроб на Христос, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащеницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба спасител. Плащеницата се изнася. По време на вечерното богослужение се извършва и опело на Господ пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Иисус Христос. След като изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва по този начин и погребението на Христос. В края на вечерната служба свещеникът взима плащаницата от центъра на храма и я слага на Светия престол в олтара.

На Велики петък много врачани се събират в храмовете. Сутринта от олтара се изнася Светата плащаница, а вечерта, по време на Христовото опело, с нея се обикаля храма. Какво е за врачани Разпети петък чуйте в анкетата на Ива Антонова.

На Разпети петък службите в православната църква са единствени по рода си, каза отец Николай от църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Момчиловци. Неговите думи може да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна