Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нина Дюлгерова: Украйна е изцяло зависима от Русия, тя алтернатива няма

Снимка: БГНЕС

Украинската криза след срещата в Женева - аз бях убедена, че там ще се стигне до някакъв формат на подписан договор, каза проф. Нина Дюлгерова в интервю за предаването „Събота 150“.

Има един много интересен момент, който естествено, че няма да бъде изпълнен и според  мен той беше един от най-важните в документа, подписан в Женева. Той беше свързан с разоръжаването на всички групировки, които нямат право да носят оръжие. Вторият елемент, който беше постигнат и който Върховната Рада каза, че го изпълни е всъщност амнистия за всички, които са окупирали   административни сгради извън тези, които всъщност са направили убийства. Това звучи познато, защото тези моменти фигурираха и в документа, който беше подписан на 21-и февруари от външните министри на Франция, Германия и Полша. Там също имаше елемент за разоръжаване, а преди това на няколко пъти Върховната рада прие закон за амнистия, който реално погледнато се осъществи. Но тук имаме един  нов момент, който не съм сигурна, че ще бъде коректен и не случайно сепаратистите в Източна Украйна не са съгласни да сдават оръжие, защото този „Десен сектор“, който беше в опозиция, реално се превърна в основния правоохранителен орган. Като се има предвид, че той се състои от доста криминално проявени елементи с много висока степен на радикализъм, фанатизъм, неонацизъм, в случая за мен е това доста опасен контингент, който от името на държавата ще се разправя с всеки, който не е на тяхна страна. „Десен сектор“ вече го няма като опозиция, той е част от властта. Като се има предвид, че в Източна Украйна тези украински олигарси, на които Яценюк им даде губернаторското място, някои от тях започнаха да си създават своя армия. В случая можем да говорим за една сериозна фрагментация, която в момента съм склонна да приема, че няма да се стигне до екстремизъм от страна на властта, защото ако говорим с числа има към 40 хиляден Десен сектор. Третият елемент, който не трябва да се пренебрегва в цялата ситуация – в Киев се комуникира с три официални лица – Олександър Турчинов, Яценюк и министър на вътрешните работи. Техни изявления  непрекъснато излизат. От време на време се появява Юлия Тимошенко с неуспешни опити  да прави някаква предизборна кампания. Кличко изчезна от публичното пространство, каза проф. Дюлгерова.

По отношение на референдума за 11-и май, тя коментира: До 25-и май вървят паралелни процеси – в Украйна президентска кампания, в ЕС – парламентарни избори. В тези 40 дни, които остават до тогава съм склонна да приема, че от този четиристранен формат САЩ категорично отказва да се намесва. Освен с тази войнствена риторика и поредната заплаха от санкции може да се каже, че в момента САЩ се дистанцира и тъй като вече няма тези лостове, чрез които работеше в последните месеци в лицето на Брюксел, Полша и с уговорка включвам и България, защото не изключвам, че Расмусен и Нюланд се появиха последните седмици и подозирам, че независимо от официалните изявления, които бяха направени,  в общи линии идеята е да се стенат редиците на българския политически елит, да се принудят след на Расмусен посещението да купуват остаряла военна техника, която ние си имаме такава. Виктория Нюланд ще продължи да бъде в администрацията и тя ще продължи да действа, докато тук всичко, което се върти в рамките на ЕС  е леко комично, ако не беше така сериозно, защото всички изявления, които излизат и резолюции нямат никаква стойност. След 25-и май ще бъде коренно различна ситуацията.

Украйна е изцяло зависима от Русия, тя алтернатива няма. Ако за ЕС можем да си говорим много неща, тук истината е една и няма друг вариант. Второ – освен, че Украйна е задлъжняла към Русия, Русия заяви, че няма да спира доставките, трябва да се има предвид нещо много важно – Украйна е нужна на всички заинтересовани страни  като цялостна държава, а не като фрагментация, защото ако в Източна Украйна тази фрагментация продължи, а тя ще продължи, ако не се даде федерализация от Киев към тази част от държавата, то тогава ще се стигне до един парадокс. Ако се отделят Източна Украйна Кремъл ще трябва да преговаря не само с Киев, а с всички малки ръководители на отделните градчета  или на отделните окръзи, през които минава транзитната система, което е абсурдно за Русия. Няма интерес Русия за фрагментация. ЕС категорично не желае да се занимава с това нещо. ЕС и НАТО категорично заявиха, че няма да има нито икономическа, нито военна намеса в Украйна, което означава, че тя сама ще трябва да си решава проблемите. Единствени в негативен план процесите ще се развиват в Украйна, защото диверсиите, провокациите, насилието ще продължава, защото тя ще бъде оставена на себе си, обясни проф. Нина Дюлгерова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна