Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санта Мария дел Фиоре

Прочутата катедрала Санта Мария дел Фиоре във Флоренция е петата по големина катедрала в Европа. Името й означава „Света Дева на цветята” и се свързва с името на града и неговия символ – лилията.
Строежът й е започнат през 1296 година от архитекта на града Арнолфо ди Камбрио и завършен от младия тогава художник и архитект Джото ди Бондоне, по-известен само като Джото, определян от много историци за основоположник на Ренесанса. Катедралата била облицована с мрамор и боядисана в зелено и розово. В същите цветове е и камбанарията. В стената й има вдлъбнатини, в които са поставени малки мраморни статуи на римските папи. Ударите на камбаните се чували в целия град.
Когато катедралата и камбанарията са напълно готови, остава само да се довърши куполът. Тази задача се оказва особено трудна, тъй като размерите му са огромни: разстоянието в основата му е около 40 м. Обявен е конкурс за проект за доизграждането на купола. Победител е Брунелески, а резултатът - архитектурен шедьовър за Ренесанса и нечувано постижение на инженерната мисъл. Куполът и до днес носи името Брунелески.
Още за Санта Мария дел Фиоре, моста Понте Векио и църквата Санта Кроче, ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
26 април
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!