Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Греков: Няма информация за спиране на европари за земеделие

Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Димитър Греков отрече да  разполага с информация за нерегламентирани плащания в системата на дърводобива. Твърдения за това, че пари от държавните горски предприятия се отчисляват по определена схема към Министерството на земеделието и към политически сили бяха направени първо от бившия премиер Бойко Борисов и потвърдени от бившия земеделския министър Мирослав Найденов. Министър Греков призова всеки, който има такава информация, да я предостави на прокуратурата.

Нямам никаква информация относно това, което се говори за някакви възнаграждения, за някакви допълнителни плащания, документация писмена или някакъв друг начин. Ако има някакви сведения за това, ще дадем възможност на прокуратурата да провери.

По въпроса дали е разпоредена проверка за сечището Греков каза: Проверката  установи, че това не е незаконна сеч. Ще продължим проверката и окончателните резултати ще бъдат съобщени.

В земеделското министерство няма информация за спиране на европейски пари за земеделие, каза още Димитър Греков ден след изявлението на вицепремиера Зинаида Златанова, че европарите за фермерите също са застрашени.
 
В момента нямаме такива сведения за корекция на Програмата за развитие на селските региони. Имаме информация за задържане на такива средства, но в никакъв случай за някаква корекция. Става въпрос за периоди, които са от 2010-а, 2011-а, 2012-а година.

На въпрос кога е крайният срок, до който трябва да се получи отговор, Греков отговори:

Мисля, че до края на май месец трябва да получм, но в момента сме в процедура да търсим възможности да не допуснем такова спиране на средства.

Земеделският министър уточни, че става въпрос за парите, превеждани на общините за изпълнение на проекти. Той призна, че все още не е виждал одитния доклад. Може да се наложи хората, спечелили проекти за закупуване на луксозни автомобили и яхти, да върнат парите, ако Европейската комисия реши, съобщи още Димитър Греков.

През предишния период са финансирани около 73 проекта за такива луксозни автомобили, яхти, вертолети и самолети. Част от тези проекти са осъществени, закупени са най-вече автомобили, уточни Греков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна