Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ян Карски – човек на свободата

| обновено на 24.04.14 в 17:59
Снимка: culture.pl
Под това заглавие снощи в Полския институт в София се откри изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Ян Карски. Тя беше открита от г-жа Агнешка Кошчюшко, директор на института. Личността на Ян Карски е във фокуса на полската и световната общественост тази година, защото делото му „продължава да осветява пътя на свободолюбивите народи”, както казва американският президент Бил Клинтън.
По време на Втората световна война Карски има хуманистичната задача да информира съюзниците за положението на полските евреи в окупираната му страна. Той прониква във Варшавското гето и междинния лагер Избица, откъдето ешелоните на смъртта пътуват към лагерите за унищожение. Карски е живото свидетелство пред света за систематичното им изтребление, той е пратеник от ада. Трагедията, която той описва, кръстосвайки цяла Европа и достигайки Щатите, срещите му на най-високо ниво, не успяват да доведат до желания резултат – а именно бързата реакция, която би могла да спаси хиляди хора от сигурна смърт. Чудовищността на унищожението изглежда нереална, някои дори не му вярват. Един човек се опитва да се пребори с пропагандната машина на Третия райх и с политическите сметки по време на война само със силата на убеждението, дипломацията и най-вече с живото си свидетелство за истината. Във филма, показан в Полския институт, чухме за неговото разочарование от неизпълнената според него животоспасяваща мисия, но макар и по-късно, неговите заслуги са отбелязани с много награди. Беше прожектирана и анимация, която разказва за живота и мисията на този поляк-католик, роден в Лодз.
СнимкаИменно от Лодз, от кабинета на Ян Карски днес предава кореспондентът ни от Полша Крум Крумов, минути преди там да влезе за откриване на тържеството президентът на Република Полша. Още по-вълнуващо стана присъствието именно в музея на Ян Карски поради това, че тъкмо днес е неговият рожден ден. „Днес беше доста вълнуващо!, писа имейл веднага след включването си Крум Крумов. Кабинетът на Карски е неописуем. Наистина съм много признателен на музея и неговия уредник, че задържа дори официалните лица, начело с Президента и кмета на града, които буквално изчакаха да приключа кореспонденцията. Минута преди да се обадите репортажа си приключи телевизията. Сякаш всичко беше на наша страна...”
Величието, смисълът на делото на Карски днес трябва да напомня, че независимо от обстоятелствата човешкото съпричастие, солидарност и морални ценности са в основата на нашата цивилизация и това не бива да се забравя, особено в размирни периоди от историята. Животът на Карски е пример и за това, че истината рано или късно побеждава!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени