Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: По време на предизборната кампания ще се появят доста пикантни скандали

Снимка: БГНЕС

Днес стартира кампанията за евроизборите. В предаването "Преди всички“ политологът Стойчо Стойчев коментира, че в следващия един месец водещи ще са националните проблеми, а не толкова европейските: Избирателите ще наказват управляващите там, където не са доволни от тях или пък ще ги подкрепят, ако са току-що избрани и имат все още кредит на доверие./…/ Избирателите се интересуват от неща, които са по-близо до тях. Така че националните проблеми са много по-осезаеми от това, което се случва в Европа, въпреки че голяма част от законодателството се решава на европейско равнище и после се трансформира в национално.

Политологът очаква по време на кампанията да се появят доста пикантни скандали: Част от водещите актьори в момента по традиция правят черна пиар кампания./…/. Има част от колебаещите се, на които подобни пиар акции им влияят и обикновено ги отказват да отидат да гласуват. Ниската избирателна активност до голяма степен се дължи и на тази практика да се използват черни пиар трикове в кампанията.

Според Стойчо Стойчев кампанията едва ли ще успее да мобилизира голяма избирателна активност: Сред кандидатите няма нещо уникално, ново, непознато, харизматично, което да генерира някаква активност. Така че не виждам някакво голямо разместване в конфигурацията, която текущите проучвания на социолозите показват.

За първи път ние имаме активно работеща преференция и е любопитно да се види какво ще стане. Досега съществуващата възможност за преференция беше по-скоро фиктивна
, каза още Стойчо Стойчев.

Той е на мнение, че медиите започват да стават все по-субективни и да изразяват пристрастия към някоя от политическите сили, участващи в изборите: Смятам, че отново медиите ще вземат страна. Може би е крайно време да има някаква регулация и ясно да се изразява пристрастността на една медия към определена политика или партия, за да е ясно на избирателите, че това, което им се поднася, не е обективна информация, а понякога пристрастна позиция. Това не е вредно. Това е практика, която съществува в други страни.

Цялото интервю на Веселина Миланова със Стойчо Стойчев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна