Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Европа пее” в ефира на БНР и БНТ

| обновено на 09.05.14 в 14:31 БНР Новини
Снимка: EBU

Програма „Христо Ботев” излъчва директно откриването на Виенските фестивални седмици.

На 9 май, когато отбелязваме Деня на Европа, Българското национално радио и Българската национална телевизия ще излъчат концерта „Европа пее”. Събитието ще започне в 22.10 ч. българско време. На изградената грандиозна сцена на площада пред виенското кметство ще пеят най-добрите хорове на Стария континент. Музикалният проект „Европа пее” е копродукция на Евровизия. Концертът ще поведе зрителите на вълнуващо пътуване из Европа и ще покаже културното многообразие с изпълненията на музиканти от осем държави - Австрия, България, Германия, Хърватия, Литва, Латвия, Финландия и Франция.
Събитието е с тема „100 години от европейската история”. Концертната програма включва както класически произведения, така и творби от други жанрове – фолклор, джаз и популярна музика. Това е и началото на Виенските фестивални седмици.
България ще бъде представена от Смесения хор на Българското национално радио с диригент Драгомир Йосифов. Всеки от хоровете ще представи по едно индивидуално музикално изпълнение, придружено от видеовизитка на съответната страна. Смесеният хор на БНР ще изпълни творбата „Вранеят се врани конье” от Любомир Пипков. Освен нашия състав  в „Европа пее” ще вземат участие още хор „Арнолд Шьонберг” от Австрия, „Вокс Бона” от Германия, „Конкордиа Дискорс” от Хърватия, детски хор от Париж, Франция, мъжки хор „Еуга” от Финландия, „Коро сиамо” от Австрия, както и симфоничният оркестър на Австрийското радио и телевизия с диригент Корнелиус Майстер. На финала всички състави ще изпълнят няколко пиеси, сред които финалът на Втора симфония на Густав Малер, хорът на евреите от операта „Набуко” на Джузепе Верди, Алелуя от ораторията „Месия” на Георг Фридрих Хендел, „Одата на радостта” от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен. Очаква се Европейският химн да бъде запят и от публиката на площада във Виена, към която ще се присъедини чрез видеовръзка хор от Рига - Европейска столица на културата 2014. В годината, в която светът отбелязва сто години от избухването на Първата световна война, общото музикално изпълнение ще символизира единството между народите в Европа.

Виенските фестивални седмици съществуват от 1927 г. В програмата им са включени театрални, балетни и оперни постановки, рок концерти, песенни рецитали, видеоинсталации, изложби. Тази година специално за събитието се подготвя нова постановка на операта „Орфей и Евридика” на Глук. Кралският театър от Мадрид ще гостува с „Така правят всички жени” на Моцарт. Публиката ще може да чуе Виенската филхармония под диригентството на Рикардо Мути и Конкентус музикус, Виена дирижиран от Николаус Харнонкурт, както и култовата група „Крафтверк”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени