Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и емоциите в празнична Виена

Снимка: haus-wittgenstein.at
Днес рубриката „Заведи ме” беше посветена на Виена, където тази вечер „Европа пее” по повод 9 май. Весела Петрова, кореспондент на БНТ, сподели своите впечатления за атмосферата на фестивала и за българското участие в него в лицето на Смесения хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов.
Разказахме ви и за още една българска следа в културния живот на Виена днес – тази вечер в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” ще бъде отбелязан приносът на България към европейското единство със специална конференция, посветена на проф. Иван Шишманов – видния български филолог, политик и преподавател, учил в Педагогическото училище във Виена още през 19-ти век, основал българската секция на Паневропейския съюз.
От края на миналата година начело на „Дом Витгенщайн” е културологът проф. Румяна Конева, дъщеря на видния български литературовед проф. Илия Конев. В края на април в Българския културен институт във Виена се състоя и срещата на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), на която присъства колегата Нина Цанева. Днес в „Заведи ме” чухме нейните интервюта – с проф. Румяна Конева, за най-интересните събития през този месец в „Дом Витгенщайн” и за днешната вечер, посветена на проф. Иван Шишманов и с министъра на образованието Анелия Клисарова, участвала в срещата на Асоциацията на българските училища в чужбина.
С това интервю в края на днешната рубрика „Заведи ме” хвърляме мост към седмицата, в която ще празнуваме един от най-светлите българските празници – 24 май - Деня на българската просвета и култура. В срещата на АБУЧ в австрийската столица бяха разглеждани проблемите на обучението по български език за българските деца, които живеят извън пределите на страната ни. Интервюто на Нина Цанева с министъра на образованието Анелия Клисарова е за проблемите пред изучаването на българския език в чужбина и за необходимите стъпки, които трябва да бъдат направени, за да стане България двигател за приемането на европейска директива, която ще осигури условия за реализацията на правото на българските деца да изучават български език като втори или трети чужд език на територията на ЕС. Очакваме министър Клисарова да бъде специален гост в „Нашият ден” в периода 19 - 24 май, в който ще излъчим специална поредица, посветена на българското училище и българското образование в страната ни и в чужбина.
Вашите въпроси, емоции и предложения по темата можете да изпратите тук, на страницата ни във фейсбук; на имейл адреса на програмата ни - hristobotev@bnr.bg; можете също така да ни пишете на познатия ви адрес – гр. София, бул. „Драган Цанков” 4, а в периода от 19 до 23 май и на ефирния телефон 964 09 70.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!