Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Революционен електрически автобус с ултракондензатори тръгва експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата от петък

Снимка: архив, Bernd Gross
На 16 май, петък, в София официално ще бъде пуснат в движение първият изцяло екологичен автобус с революционна технология. Това съобщи за Радио София кметът Йорданка Фандъкова.

Автобусът ще е експериментален и е даден за безвъзмездно ползване на общината от фирмата-производител за една година. Договорът бе сключен през октомври 2013 г

За разлика от познатите акумулаторни батерии, използващи се в повечето екоавтобуси, новият зеленият автобус е с ултракондензатори, които се зареждат много по-бързо. Новата технология е патентована и произведена от шанхайска фирма, а превозните средства са в експлоатация вече 7 години. Освен в Шанхай те се движат и в Ню Йорк, а София ще бъде на практика първият европейски град, в който ще се движи електробус с ултракондензатори.

С кмета разговаряхме за това и други транспортни решения по време на еко фестивала "Зелени дни", който се провежда пред Паметника на съветската армия. Чуйте какво каза още Йорданка Фандъкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени