Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Комисията "Плевнелиев" е предизборен ход

Снимка: www.dnevnik.bg

Политологът и програмен директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов коментира в предаването "Преди всички" кампанията за евроизборите: Две неща трябва да бъдат отбелязани по отношение на кампанията. От една страна, под силен натиск от страна на управляващите се опитва да се наложи впечатлението, че от тези избори малко зависи./…/ Това е съзнателен опит да се свали напрежението, което според мен работи в полза на управляващото мнозинство. Учудва ме неспособността на ГЕРБ и други опозиционни партии да изострят кампанията.

Според Смилов подходяща тема за това е ситуацията в Украйна. Той посочи, че акцент в предизборната кампания би бил въпросът какво избираме – Европейски или Евразийски съюз.

Политологът обясни, че кампанията в голяма част от страните-членки е повлияна от евроскептицизма. Той не смята, че българските партии, които изразяват подобна позиция, ще се представят добре на изборите.

Като отзвук от дебата в ЕС можем да отчетем промяна в говоренето на някои от основните партии, коментира Даниел Смилов: Тук визирам БСП и нейни представители, които си позволиха да възприемат антиевропейска реторика. Самият факт, че европейското знаме беше изгорено на събитие на социалистическата партия, е показателен за навлизането на такъв тип настроения. В дългосрочен план тази тенденция е опасна, подчерта Даниел Смилов.

Той коментира и създаването на временна комисия, която да разгледа фактите около срещата на президента Плевнелиев с представителите на EVN във Виена: Цялата тази история придобива битов характер. Прозрачни са намеренията на мнозинството да състави комисия, да сложи начело такава персона, която да превърне комисията в инструмента за окалване на президента. Това е ход, който, от една страна, има изборни измерения, от друга, мобилизира подкрепата за определени партии. Трябва ясно да се каже, че НС няма конституционни правомощия да разследва и да търси политическа отговорност на президента чрез такъв тип комисии.

Във връзка с поредните изказвания на Маргарита Попова по отношение на президента Росен Плевнелиев, Даниел Смилов заяви, че тя трябва да напусне поста на вицепрезидент, ако не е съгласна с действията на президента. Ако не си съгласен с действията на президента, заради който все пак си избран на този пост, редно е да се оттеглиш. Госпожа Попова явно оценява ситуацията по друг начин.

Цялото интервю на Силвия Великова с Даниел Смилов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени