БНР връчи посмъртно наградата "Сирак Скитник" на Марсел Селие на семейството му и го почете с концерт

Катрин Селие
Снимка: БНР

Българското национално радио почете Марсел Селие с концерт-спектакъл на "Мистерията на българските гласове" и церемония, на която съпругата на швейцарския етнолог, музикант и продуцент – Катрин, прие посмъртната награда "Сирак Скитник". Марсел Селие бе удостоен с наградата на БНР в началото на годината за приноса му в популяризирането на българския фолклор по света. Госпожа Селие пристигна в София по покана на БНР, заедно със сина си Александър и внучката си Люси.

Искахме да почетем делото на един значим човек, който си отиде от този свят в края на миналата година. Марсел Селие е човекът, който със своето радиопредаване в ефира на швейцарското радио, с продуцираните от него албумите на състава, направи достояние на огромен кръг хора из целия свят красотата на българската култура. "Мистерията на българските гласове" започва пътя си от Българското национално радио и ние сме горди от този факт, посочи програмният директор на обществената медия Иво Тодоров.

СнимкаЗа мен и семейството ми е изключителна чест да присъстваме на организирания концерт от БНР на "Мистерията на българските гласове". Благодарим за топлия прием и вниманието. Голямо щастие за нас е да бъдем тук тази вечер, която е посветена на делото на баща ми Марсел. Искам да подчертая, че в продължение на 60 години българската музика обогатяваше живота му. Благодарение на  всичко, което той правеше за популяризирането на състава, милиони хора по света обикнаха България, заяви Александър Селие по време на тържествената церемония. Бихме искали да благодарим на всички певци и композитори, както и на БНР, че през 70-те години ние открихме  невероятните записи на българската музика в неговия ефир. Чудото продължава и днес заради протегната ръка от страна на екипа на генералния директор на БНР – Радослав Янкулов, добави развълнувано Александър Селие.

Мисля, че можем да бъдем доволни от резултата. Разбира се, работата продължава и днес. Получавам доста писма с мнения на слушатели, които изказват своя възторг към българската музика. Мисля, че сме успели да им покажем какво е тя, призна Катрин Селие в интервю за БНР.

Сред песните, които изпълни популярният женски вокален ансамбъл "Мистерията на българските гласове" бе и многогласната "Полегнала е Тодора", която Марсел Селие е слушал до последния си дъх.

Концертът и посещението на Катрин Селие със семейството ѝ в БНР са част от мащабната програма, посветена на 80-годишнината на обществената медия.


Още от категорията

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция продължава да примамва. Но дори Де Файя, чиято музика е пронизана с испански страсти, търси вдъхновение и по..

публикувано на 19.11.18 в 09:05
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
На преден план - Емил Паризиен и Венсан Пейрани

Акордеонистът Венсан Пейрани и саксофонистът Емил Паризиен – пред "Слънчев джаз+"

Този път Слънчев джаз+ започва с Алегриас - радостта от току-що спечеленото Латино-Грами от проекта на Арканхел с Младите български гласове, започнал преди 4 години във Второ студио на БНР. Фестивалът "Д'Жаз Невер" , на който гостуваме всяка година, заема останалата част от това предаване и със сигурност интервюта и документални записи..

публикувано на 18.11.18 в 07:20