Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си големият оперен певец Никола Гюзелев

| обновено на 16.05.14 в 17:46
Снимка: БГНЕС

Големият български оперен певец Никола Гюзелев е починал тази сутрин, съобщи БНТ.

Никола Гюзелев е роден през 1936 г. в град Павликени. Интересът му към операта се пробужда на 15 години, когато чува по радиото монолога на Борис от операта “Борис Годунов” на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски. Той е един от най-изявените представители на съвременното оперно изкуство. През 1954 година Гюзелев завършва средно образование в София, а 4 години по-късно завършва Художествената академия със специалност живопис. От 1955 година започва да учи пеене при оперния певец Илия Йосифов (тенор), а от 1960 г. - при баритона Христо Бръмбаров. От 1960 е стажант, а от 1961 година - редовен артист в Народната опера, където прави своя дебют на 27 юни 1961 година с ролята на Тимур в операта на Верди „Турандот".

През 1962 година Гюзелев е удостоен със златен медал от международния младежки фестивал в Хелзинки, а на следващата година — с първа награда и златен медал от II международен конкурс за млади оперни певци в София за ролята си на Филип II в “Дон Карлос”.

През 1968 година за пръв път участва в постановка на сцената на театър “Реджо” в Парма и има огромен успех с ролята на Атила от едноименната опера на Верди. През 1973 година в Техеран Гюзелев застава на една сцена със своя вдъхновител Едмонд Косовски. Този път в ролята на Борис Годунов е Гюзелев, а Косовски изпълнява Пимен.

През 1994 година отново в Парма Гюзелев получава наградата “Златен Верди” - отличие, с което малцина в света са удостоени.

Поклонението ще бъде в понеделник, 19  май от 9:30 ч. в централното фоайе на Софийската опера и балет.

Опелото ще се състои в църквата "Света София".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени