Чепеларското село Забърдо вече си има герб

Снимка: БГНЕС
Чепеларското село Забърдо вече си има герб. Автор на отличителния знак е арх. Милчо Богданов от София и бизнесменът Юри Ангелов, който се ангажира със строителството на църква "Св.Георги Победеносец" в селото.

В герба са съчетани емблематичните за нашето село символи. Това е крепостната корона и щита, каквато е формата на герба. Те символизират старите крепости "Заград камък" и връх "Камъка", зад който е разположено селото и откъдето произлиза и името на селото - зад бърдото, природният феномен "Чудните мостове", тукашните пещери, в които много родопчани мъченически загиват за християнската вяра при потурчването. Лирите на Орфей символизират петте най-популярни родопски песни и също така българският лъв и трикольор. Размерът е 60 на 40 и имаме идея в началото на селото да се изгради пластичен знак, който е символичен за Забърдо, а от двете страни ще бъде разположен гербът на селото, обясни кметът Светлозар Балабосов.


Още от категорията
митрополит Борис Неврокопски

Научна сесия в Благоевград по повод годишнината от рождението и смъртта на митрополит Борис Неврокопски

С научна сесия в Благоевград ще започнат двудневните чествания на 130-годишнината от рождението  и 70 години от мъченическата смърт на видния духовник и общественик митрополит Борис Неврокопски.  Историци, университетски преподаватели и духовници ще представят на конференцията доклади, свързани с  живота и обществените дела на  митрополит Борис, един..

публикувано на 16.11.18 в 08:14

Отбелязваме Деня за по-чист въздух

За първа година в страната се отбелязва Деня за по-чист въздух. Инициативата е на Столичната община, откъдето призовават гражданите да не използват личните си автомобили до края на деня. В кампанията ще участват министерства, районни администрации, банки, вериги бензиностанции, както и над 100 учебни заведения, информира репортерът.  Транспортът е..

обновено на 16.11.18 в 08:11

Евродепутати ще участват в младежки дебат в Габрово

Габрово е домакин на младежки дебат под надслов "Накъде отива Европа?".  В дискусията ще участват евродепутатите Асим Адемов от ЕНП и Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Дебатът, който започва от 13.00 ч . в Ритуалната зала на Община Габрово,  е поредният от серията събития, които предоставят..

публикувано на 16.11.18 в 08:08

Броят на жертвите на пожара в Северна и Южна Калифорния вече достигна 66 души

Жертвите на пожара в Северна и Южна Калифорния вече са 66, съобщиха  местните власти. Това е най-смъртоносният пожар в историята на щата. Спасителни екипи продължават да претърсват опустошения от пламъците град Парадайз, на 290 километра северно от Сан Франциско.  За изчезнали се водят над 600 души, предаде Франс прес. Заради лошото качество на въздуха,..

публикувано на 16.11.18 в 07:53
флаг дъга гей права

Отбелязваме Международния ден на толерантността

Националният дворец на културата ще бъде осветен тази вечер в цветовете на дъгата по повод Международния ден на толерантността. Сградата на НДК ще свети между 20 и 21 часа в знак на уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода. Подобни инициативи ще има днес във..

публикувано на 16.11.18 в 07:50
БНР публикува първата снимка на експлозията преди 6 години

Разпитват последните свидетели по делото за взривовете край "Петолъчката"

Поредно заседание по делото за взривовете край пътен възел "Петолъчката" е насрочено за днес в Ямболския районен съд. При експлозията в базата за утилизация на поеприпаси на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници и бяха нанесени значителни материални щети. Днес трябва да бъдат разпитани последните двама свидетели по делото, а през януари догодина ще..

публикувано на 16.11.18 в 07:34

БНР организира дискусия по повод изборите за Евроопейски парламент догодина

Българското национално радио организира дискусия, посветена на предстоящите догодина избори за Европейски парламент.  Визията за бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата и политическите трансформации ще обсъдят в Студио 2 на националното радио евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП,  Момчил Неков - член на групата на Прогресивния алианс на..

публикувано на 16.11.18 в 05:09