Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е работещият модел за борба с нелоялните търговски практики в България

Снимка: Мария Димитрова
Кои са най-ефективните европейски модели за борба с нелоялните търговски практики? Как тези модели биха се отразили на производителите, на търговците на дребно, на цените за крайните потребители, на икономиката като цяло? Каква би трябвало да е намесата на държавата в подобна борба? Какви са полезните законодателни промените, които да гарантират създаването на работещ модел за борба с нелоялните търговски практики у нас? Това са само част от въпросите, които ще се обсъждат  по време на организираната от Сдружението за модерна търговия  кръгла маса на тема: "Кой е работещият модел за борба с нелоялните търговски практики в България". В предаването "Преди всички" Йордан Матеев - изпълнителен директор на Сдружението каза:

Опитахме се да участваме в създаването на правилата срещу нелоялни търговски практики. Сега законът стимулира търговците да работят само с големи, наказва се работата с малки производители.


Като причина за ниска конкурентноспособност на малките производители той посочи високите лихви по кредитите, а също и сивия сектор.

Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" уточни: Каквато и регулация да се направи, не може да е по-добра от "негово величество пазара". Ако анализираме по-внимателно, ще видим, че по-ниските европейски субсидии са засегнали например селскостопанските производители. Един германски производител има по-високи субсидии и съответно неговата себестойност е друга.

Целия разговор на Таня Величкова с Йордан Матеев и Богомил Николов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна