Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етерично-маслени култури”: Най-ценените етерично-маслени култури

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Рано сутрин благоуханието от цъфтежа на прочутата маслодайна роза потапя в своята упойваща сладост цялата Розова долина. При изгрева на слънцето ароматът на нежните цветове, окъпани в роса, е най-силен. Наситен, завладяващ, успокояващ или опияняващ – в зависимост от сетивата на човека и от психическото му състояние. Омагьосващата сила на Роза Дамасцена се дължи на етеричното масло, чийто неподражаем аромат се формира от повече от 280 съставки. И никоя човешка душа не владее познанието и майсторството на сътворението на това масло. Легендите му придават божествено начало или зараждане от пречистата девича красота. Именно затова вярващите в бога и в любовта, в свещеното тайнство на тези покровители на нашия свят, закичват с рози себе си и хората, които обичат.
Царицата на цветята Роза Дамасцена е коронована сред сестрите си заради благоуханното и целебно масло, скрито в ефирните листа на цветовете й. Тя е царица и на поредицата за етерично-маслените култури в нашата „Радиоенциклопедия”.
Божията благодат се е изсипала над България и е създала тук най-добрите условия в света за отглеждането на  маслодайната роза. Заедно с останалите уханни и богати на етерични масла растения тя сплита един огромен венец, в който се редят и лавандула, мента, невен, маточина, босилек, градински чай, мащерка, хвойна и още много, предимно диворастящи растения.
Поредицата за етерично-маслените култури ще ни даде знания за тях, за ценните им масла и останалите добивани продукти, които намират широко приложение в живота ни. В медицината, в хранително-вкусовата, парфюмерийната, козметичната, та дори и в оръжейната индустрия. Започваме с опознаването на самите растения от разказите на професор Недко Недков, асистент Веселина Баджелова и асистент Мариан Пашев от Института по розата и етерично-маслените култури в град Казанлък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна