Eмисия новини
от 13.00 часа

Седмокласниците с по-добро представяне на външното оценяване от миналата година

Снимка: БГНЕС

Резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците са по-високи от тези, получени миналата година. 

Най-добри са постиженията на учениците в София, Смолян и Варна, а най-слаби са в Пазарджик, Разград и Плевен. Преди, като цяло, резултатите на същия випуск, държал национално външно оценяване през 2011-а година след четвърти клас, са по-високи от оценките сега след седми клас. Това се дължи на повечето учители, които обучават децата в прогимназията, усложненото учебно съдържание и не на последно място възрастовите особености, каза Евгения Костадинова - директор на Дирекция "Образователни програми и образователно съдържание". 
От над 58 хиляди седмокласници, явили се на националното външно оценяване, максимален брой от 65 точки по български език и литература са получили 79 ученици, а по математика - над хиляда. 
Отличните оценки по български език са над 4 хиляди, по математика - повече от 6 хиляди. Двойките по български език са близо 10 хиляди, по математика - около 13 хиляди. Всяка година все повече ученици работят и по втория, незадължителен модул на изпита, с който се кандидатства за гимназиите.

Още от