Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ГЕРБ спориха за закупуването на нови изтребители

Снимка: БГНЕС

Ще има ли скоро България нови изтребители - ГЕРБ и БСП водиха през целия ден задочни спорове по темата.

Бойко Борисов вписа в разходите на правителството и сделката за закупуване на изтребител.

Сега чувам, че са се подготвили да подпипат на 8-и или да договарят, повтарям, за военна ескадрила. Още 600-700 милиона ли са, колко там, каза Борисов.

Това е само в главата на лидера на ГЕРБ, каза министърът на отбраната Ангел Найденов. Той припомни, че в Министерския съвет има доклад, в който е предложено да се избере или инвестиция в подмяна на авиониката на сегашните машини, което ще струва 400 млн. лева, или придобиване на нов тип многоцелеви изтребител. 

Ние трябва да стартираме проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител, който ще ни даде възможност не по-малко от 20 години да използваме нови изтребители. Между 20 и 40 години, обясни Найденов.

Решение още не е взето. Засега от ГЕРБ, които изслушаха министъра в комисията по отбрана, излизат само със забележката, че още не е стартиран проектът.

Защо година и половина нищо не правим. Ние бяхме готови декември месец 2012-а. Досега няма решение. Извинявайте, година и половина, така че нашата надежда е да не се сключват накрая договори, преди правителството да подаде оставка, което вероятно ще се случи, като слушам днес, и да сключат договори и ние да ги плащаме, припомни бившият зам.-министър Валентин Радев.

След заседанието на комисията по отбрана военният министър Ангел Найденов каза, че правителството е заявило искане в НАТО за по-активно използване на българо-американските бази в България, както и разполагането на повече военни контингенти от САЩ.

Преди дни американският президент Барак Обама обяви старта за програма на стойност 1 млрд. долара за разполагането на нови американски военни в Източна Европа заради кризата в Украйна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна