Eмисия новини
от 19.00 часа

Движение "Модерна България за честни избори": Контролираният вот се превръща в устойчив порок на изборната практика

Снимка: БГНЕС

Контролираният, корпоративен и купен вот се превръща в устойчив порок на българската изборна практика.Това се посочва в критичен доклад за наблюдението на евроизборите на движение  "Модерна България за честни избори". Според доклада, основният позитив на новото изборно законодателство е реалният мажоритарен елемент , въведен за пръв път с ниския праг на преференция. Сериозна слабост, обаче, е  партийната злоупотреба със статута  на наблюдателите  и продължаващите разнообразни  практики за контрол на вота.

7% от избирателните секции, членове на комисиите са слагали отличителни знаци по кочаните и са брояли определени хора, които са гласували. Това си е чисто контролиране на вот. Както знаете има списък с всички избиратели, в които се отбелязват, всички, които са гласували, но част от тях биват отбелязани повторно, което означава, че хора от секционната комисия чакат определени хора. Това е контролиране на вот, обясни Радослав Георгиев.

Петър Кичашки добави: Част от маркерите са били поставени върху кочана с бюлетините. Когато идва определен избирател и откъсват бюлетината, за да му я дадат, се отбелязва на кочана, че на този избирател му е предадена съответната бюлетина, за да ги броят.


Още от