Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обилните дъждове от последните седмици увреждат зърнената реколта в Ямболско

Обилните дъждове през последните седмици увреждат зърнената реколта вече и в Ямболска област. Прибирането на ечемика се очаква да започне до 10 дни. Качеството на зърнените култури се влошава и има опасност част от продукцията да мухляса, каза заместник-председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол Динко Жеков

Посевът, който е полегнал, не може да узрее нормално и най-вероятно ще мухляса и ще увреди качеството на зърното, което не е полегнало. След това влошава качеството на зърното и съответно и добива. И това е и при кориандъра и рапицата.

Другият голям проблем преди старта на жътвената кампания е с ваучерите за гориво. На зърнопроизводителите поголовно се отказва зареждането срещу ваучери за приспадане на акциза.

Дадоха ни някакви "ценни книги", уж. Никой от търговците на гориво не ги признава като платежно средство. Страхуват се, че и на тях няма да им ги признаят и да им възстановят парите, мисля че няма такава опасност.

Според зърнопроизводителите, проблемът с ваучерите трябва да бъде решен до дни, в противен случай жътвата може да се забави. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени