Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековни замъци и легенди

БНР Новини
Замъкът Ревал е крепостта в град Талин, столицата на днешна Естония. Построена през 9 век, през 13 век крепостта няколко пъти преминава от ръцете на рицарските ордени в ръцете на датчаните и обратно. Според една легенда, по време на една от битките за този замък направо от небето паднало първото датско знаме. Затова нарекли крепостта „Замъкът на датчаните”, на естонски Таанилинус. Смята се, че точно от това име идва днешното название на естонската столица, Талин. Но сегашния си вид със стройните кръгли кули на крепостната стена и прекрасната църква замъкът дължи на рицарските ордени. През 1346 г. датският крал Валдемар ІV го продава на Тевтонския орден.
„Замъкът на датчаните” се издига на хълма Линданизе (Хълмът на Линда) или Тоомпеа (Гробната могила). С него е свързана древна легенда. Естонците смятат, че три месеца след смъртта на техния митичен герой, великана Калев, неговата съпруга, великанката Линда, донесла в престилката си камъни и направила могила над гроба му. По пътя обаче един камък изпаднал на земята. Линда седнала върху него и заплакала. Толкова плакала, че от сълзите й се образувало езерото Юлемисте край Талин. В него и сега се вижда Камъкът на Линда.
Още за замъците на тевтонските рицари можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца" в звуковия файл.

14 юни
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени