Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Музикално ателие към Асоциация "Орф-Шулверк"

14 юни, събота - Арт салон на Радио Варна, 17 часа

Пътешествие с музика, рисунки и приказки в страната ФАНТАЗИЯ

В програмата: музикални творби от  Й. С. Бах, Бетовен, Моцарт, Т. Кулак, О.Ридинг, Чайковски, Бородин, Л. Пипков ще бъдат разказани и нарисувани от:
Анна-Катерина Станимирова
Елисавет Апостолиди
Моника Панова
Теа Малешкова
Ния Малешкова
Теодора Хаджидобрева
Васил Иванов

Събитието е част от програмата на Радио Варна "Криле за начало" в подкрепа на талантливи деца и младежи.

Какво е „Орф-Шулверк”
Ритъм, говор, музика, движение, съчетани в интересни игри за малки и големи, са ключовите думи, с които може да се характеризира „Шулверк” – един от най-разпространените начини за музикално-танцово възпитание и образование, широко прилаган в голяма част от страните на Европа, Азия, Америка и в Австралия. „Шулверк” (в превод от немски език - училищно дело) възниква през 20-те години на ХХ век в резултат на творческите търсения на известния немски композитор Карл Орф относно взаимодействието на слово, звук и жест. Заедно със своята сътрудничка Гунилд Кеетман той развива една концепция за леснодостъпно музикално възпитание и образование, чиято цел е по най-естествения за човека път да открива и разбира
музикалното, танцовото и театралното изкуство, които според Орф са взаимно свързани. Също така „Шулверк” провокира и развива творческия потенциал и музикалните способности още от най-ранна възраст. Обучението е групово и всеки участва според възможностите си. Основните дейности включват говорни, ритмични, двигателни упражнения и импровизации, свирене на т.нар. ”Орф-Шулверк” инструменти, вокална работа.

За Българската асоциация "Орф-Шулверк":
Асоциацията е учредена през 2004 г. и осъществява дейност в обществена полза, изразяваща се в утвърждаване и развитие на музикалното възпитание и образование чрез педагогическата концепция на „Шулверк”. Организира и провежда курсове, лекции, семинари и е в тясно партньорство с "Орф-Шулверк" асоциациите на Чехия, Полша, Словакия, Словения, Хърватска, Австрия и др., които съвместно участват в международни проекти за развитие на музикалното образование и възпитание, а също така си сътрудничи с „Орф-Институт” – Залцбург, Форум "Орф-Шулверк” – Залцбург, Фондация „Карл Орф” – Германия.
Към асоциацията е създадено детско музикално ателие, в което се работи изцяло по „Шулверк” вече 8 години. През 2014 г. Асоциацията отбелязва 10 години от създаването си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна