Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойна "доза" българско кино предлагат от "Кинематограф" на 16 юни в Студио 5

Двойна "доза" българско кино предлагат от сдружението в подкрепа на българските късометражни филми "Кинематограф" на 16 юни - "Паркинг" на Ивайло Минов, заснет благодарение на  публиката, и "After The Ghost Street" на Елиана Банчев, който  води зрителите на пътешествие през Китай. Прожекцията е от 20.30 ч. в Студио 5, съобщава БТА.

"Паркинг" е вторият късометражен филм на Ивайло Минов, завършил Лондонската киноакадемия. За осъществяването му  режисьорът използва любопитен, алтернативен метод. Той кандидатства с проекта си за кампания, набираща средства през  онлайн платформата IndieGoGo. Интересното е, че самата публика е спонсор за заснемането на филма - практика, която се прилага отдавна в света на независимото кино. Проектът успява да  събере 7 000 лева от хора по цял свят. "Паркинг" - за избора между любовта и дълга, разказва за  изпълнения с напрежение ден на Ирина, в който тя слага край на любовни отношения, бърза да направи покупки от магазина, претърпява катастрофа и с леко закъснение най-после стига до вкъщи, където нетърпеливо я очаква нейният съпруг. Жорета Николова, Валентин Ганев и Стефан Вълдобрев са в главните роли.

В After The Ghost Street жена, обсебена от съновидението си за мъж от своето минало, пресича Китай в опитите си да го открие. Изминавайки стотици километри, тя среща различни хора, благодарение на които успява да прозре истинския смисъл на своето пътешествие. Сюблимният момент идва, когато жената е на т. нар. "Призрачна улица" в Пекин. Елиана Банчев е родена в София, но живее във Франция от петгодишна. Тя е гражданка на света - учението и работата я отвеждат в различни страни. След магистратура по мениджмънт завършва бакалавърска степен по "Филмово и дигитално изкуство" в Сидни, Австралия, където и снима първите си късометражни филми. В Париж я отвежда магистратура по кинорежисура в Сорбоната. В Лос Анджелис развива сценарии за "Warner Bros", а в Китай заминава като водеща на френско шоу и остава в страната за заснемането на филма After The Ghost Street. Сега е асистент-режисьор на филми и реклами в Париж и продължава  да подготвя свои проекти за киното и телевизията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна