Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрушават хангарите на летището в Божурище

Снимка: aeropress-bg.com

Тази сутрин е започнало разрушаването на хангарите на едно от най-старите летища в Европа, което се намира край Божурище. Въпреки историческата му стойност, то не е обявено за паметник на културата, тъй като новите  собственици - италианска фирма, обжалват  решението то да е под  закрилата на закона за защита на паметниците на културата. 

Пред входа на летището се събраха хора от Инициативния комитет за защита на Божурище. Един от членовете му - Георги Машев е работил на летището повече от 30 години като пилот и инструктор. Крайн разстроен той заяви пред "Хоризонт":

Плаче ми се. Аз не мога да говоря. Нямаме държава. Това е едно от първите три летища, летище Божурище. Това е история за България. От тук излита Списаревски, за да торпилира американски самолет.
Със строителна техника вече е бил унищожен първия хангар, който е от 1912 година, когато е започнало изграждането на летището. През годините заради близостта си до столицата летището се превръща в основен пункт на въздушна защита на София като тук са дислоцирани основните сили на военновъздушните сили до 90-те години на 20-ти век.
През 2008 година Министерският съвет излиза с решение летището да попадне в списъка с паметници на културата, но решението така и не вижда бял свят, защото е атакувано от новите собственици на терена и е отменено след съдебното решение. В институциите отлежава подписка от 7 хиляди души, жители на Божурище, в защита на летището. От пресцентъра на Министерство на културата казаха за "Хоризонт", че ще проверят случая, след което ще излязат с позиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени