Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски картини върху коприна

БНР Новини
Най-старата китайска картина върху коприна е от ІІІ век пр. н. е. На нея има изображения на човешки фигури, дракони и феникси. Но китайската живопис е най-известна  именно с пейзажите.
Първоначално художниците изобразявали стръмни планински  склонове и така внушавали  възвишеността и величието на природата. В по-късните китайски пейзажи се появява човешката фигура, съзерцаваща планината или стихията на водопада, без да се губи усещането за пространство. Така пейзажът станал символ на необятната вселена.
Един от най-известните китайски художници-пейзажисти през ХІІІ век е Ма Юан. Той бил сред любимците на императора.  Картините му красели стените на двореца. Най-известната сред тях е „Императорът и водопадът“, рисувана върху цветна коприна. На нея е изобразен млад мъж, облечен в анфу - традиционно китайско облекло. Той стои облегнат на висока ограда и наблюдава спускащия се водопад, а зад него е съпругата му. Двамата са отишли на разходка в планината, за да бъдат далеч от шума поне за малко.  
 Днес картините на Ма Юан  са част от колекцията на много музеи в Съединените щати, Тайланд, Великобритания и Франция.
Още за китайските картини върху коприна, за Лондонското четвероевангелие и за преносимия орган, предшественик на по-големия си събрат, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“ в звуковия файл.

21 юни


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна