Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eквадор съобщи, че преговорите с Великобритания за бъдещето на Джулиан Асандж са в задънена улица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eквадор съобщи, че преговорите с Великобритания за бъдещето на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж са в задънена улица, съобщи агерция Ройтерс. Асандж се укри в посолството на южноамериканската държава в Лондон през юни 2012 година, за да избегне екстрадиране до Швеция по овбинения в сексуално насилие и изнасилване, които той отрича. Той смята, че от своя страна Швеция ще го екстрадира в САЩ, за да бъде съден за едно от най-големите изтичания на поверителна информация в американската история.

Еквадор, който даде политическо убежище на Асандж, иска Лондон да му гарантира прехвърляне в Кито, но британски полицаи са денонощно на пост около посолството в Лондон, готови да го арестуват в момента, в който той го напусне.

Преди година външният министър на Еквадор Рикардо Патино пристигна в Лондон и се срещна с британския си колега Уилям Хейг, за да договори сделка. Тогава двете страни се споразумяха за създаване на работна група за решаване на проблема. Патино обаче заяви в петък, че работна група и до днес не е учредена и че преговорите са в задъдена улица от юридическа гледна точка.

От своя страна Асандж каза, че неговите адвокати са го пасъветвали да остане в еквадорското посолство, защото рискът да бъде екстрадиран в Съединените щати, ако се откаже от политическото убежище, продължава да е голям. Следващата седмица адвокатите ще открият процедура в Швеция за снемане на повдигнатите му обвинения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени