Борис Христов пее на видео преди началото на спектакъла "Борис Годунов" пред храма "Св. Ал. Невски"

| обновено на 26.06.14 в 11:40
Момент от строителството на сцената
Снимка: БГНЕС

Борис Христов пее църковнославянски песнопения на видео преди началото на спектакъла "Борис Годунов" пред храма "Св.  Александър Невски". Преди записа монах с клепало преминава през цялата сцена и възвестява началото на службата - така определяме нашата постановка, построихме нов олтар на оперното изкуство пред  храма "Св. Ал. Невски", каза днес пред репортери акад. Пламен  Карталов, директор на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла по оригиналната редакция на Мусоргски, която рядко се поставя.

Премиерата на 27 юни е изцяло продадена, меломаните могат да опитат шанса си за следващите вечери - 28-и и 29-и юни и 3-ти и 4-ти юли, каза маестрото. Началото е малко след 21.00 ч., краят - преди полунощ. Постановката е посветена на три легендарни личности от света на операта - на 100-годишнината от рождението на гениалния бас Борис Христов, на 85-годишнината от рождението на Николай Гяуров и на наскоро отишлия си от нас Никола Гюзелев, както и на 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски". 

Операта "Борис Годунов" на открито е под патронажа на  столичния кмет Йорданка Фандъкова и е в подкрепа на  кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г. Премиерата се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и спонсори. Уникално събитие от световен мащаб нарече спектакъла руският диригент Константин Чудовски, главен диригент на  операта в Чили. Той за първи път дирижира в България и за първи път работи с оригинала на Мусоргски - дирижирал е редакциите  на Шостакович и на Римски-Корсаков. По думите му именно такъв мащаб заслужава "Борис Годунов". Другият диригент в екипа е Борис Спасов. 

Сцената е висока 1,75 м, ширината й е 50 м, дълбочината - 36 м. Общата й площ е 1 700 кв. м. Основният, най-величествен "декор"  е храмът. От него излиза Борис Годунов и за първи път - по идея на  режисьора - коронацията е на открито, "пред народа". Короната му връчва патриарх Йов (в изпълнение на актьора Стоян  Алексиев). Церемонията е придружена с автентичен камбанен звън - от камбаните на "Св. Ал. Невски". Карталов не крие, че търси аналогия и с днешния ни ден - през "смутното време" на Борис Годунов има наводнения, земетресения, суша, които унищожават реколтата и настъпва масов глад. Царят отваря държавния резерв, но търговците препродават житото и то така и не стига до народа. Финалът е много трагичен. Но публиката няма да види мъртвия цар, паднал на сцената, а неговото възшествие към небето - през храма. 

Отдавайки почит на големите артисти от миналото, гледаме и към сегашното и бъдещото - участват певци от различни поколения, но главно млади, само българи, отбеляза Пламен  Карталов. В главната роля се редуват Светозар Рангелов и Мартин  Цонев. Сред солистите са и Димитър Станчев, Петър Бучков, Пламен Папазиков, Костадин Андреев, Андреана Николаева, Бисер Георгиев, Петя Цонева. В "екипа" са и три коня. Яздени от пристави, които отиват  да извършат арест, те преминават през площада - в  пространството между трибуната със зрителите и сцената. 


Още от категорията
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Квартет

Квартет "Големинов" - за отговорността да защитаваш едно голямо име

Различни периоди и аспекти от камерното творчество на акад. Марин Големинов  бяха представени на 12 ноември в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Благодарение на фондация "Музикартисимо" и на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща", след Пловдив и столичната публика аплодира..

публикувано на 16.11.18 в 15:16
Антони Вит

Диригентът Антони Вит: Приемам за мисия да представям музиката на Полша

Един от доайените на полската диригентска школа - Антони Вит (в момента главен диригент на Наварския симфоничен оркестър в Памплона, Испания, и почетен диригент на Краковската филхармония), беше в България по покана на Софийската филхармония и Полския институт за отбелязването на 100-годишнината от независимостта на Полша и установяването на..

публикувано на 16.11.18 в 14:57
Tube Hedzzz

Tube Hedzzz с нов албум и концерт в Пловдив

Българската инди рок банда Tube Hedzzz ще представи новия си албум "Beyond" на концерт тази вечер в Пловдив. На сцената ще излязат Ангел Дюлгеров (китари), Веселин Веселинов-Еко (бас китара), Росен Ватев (барабани) и Пламен Денчев (клавиши). „Блус рок фънк линията от първия албум ще бъде запазена, но ще е много по-богата“, сподели в..

публикувано на 16.11.18 в 14:54
Мага Алиев в студиото на „Нощен Хоризонт“.

Мага: Белезите по сърцето са много полезни за душата

„Не съм спрял, не съм се разочаровал, все още всеки ден намирам смисъл да се събудя и да отида в студиото, ето това за мен е постижение. Признанието е на композитора Магомед Алиев – Мага. В „Нощен Хоризонт“ той оцени късмета, който е имал – в професионалния си път да среща правилните хора, „които са писали страхотни текстове към музиката ми,..

публикувано на 16.11.18 в 13:46

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и оперна. На 19 и 20 ноември трупата на Старозагорската опера ще представи „Палячи“ под купола на..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

От "Лалето" до "Латино-Грами"

Преди пет години  фламенко певецът Арканхел  изнася първия си концерт в  „Джаз+ фестивал“  в София.  Вечерта след концерта слуша традиционна българска музика с организаторите Маргарита и Явор, познати също като „Дюкян Меломан“. Като на шега те го свързват с диригента Георги Петков (работил преди това на софийска сцена с Боби МакФерин) и така преди..

обновено на 16.11.18 в 11:11