Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Христов: Смяната в българския политически връх е геополитическа

Снимка: БГНЕС

Не виждам кой знае каква изненада в този ход на Станишев. Той беше избран като легитимен депутат в ЕП, не извърши необходимите правни действия, за да не стане такъв. Така че случилото се днес, за мен е буря в чаша вода. Това заяви в предаването „Нещо повече“ социологът доц. Иво Христов.

Ясно е, че Станишев прави полукрачка в правилната посока – от една страна се изнася от българския кален политически терен и отива в брюкселския лъскав такъв, а от друга страна засега оставя нещата в едно висящо състояние по отношение на лидерството на БСП. /…/ Целият обществен разговор се върти около една жълто-клюкарска тема – дали този ще смени онзи, кога точно ще бъдат изборите и какви фундаментални последици ще произтекат от това – нищо няма да произтече.

Не Станишев беше човекът, не екипът на Станишев беше структурата и не БСП бе политическата сила, която можеше да направи каквито и да било големи промени в българската икономическа, политическа и всякаква друга среда. Малко или много тяхното монтиране във властта дойде не благодарение на тях, а въпреки тях и целият този маскарад, който наблюдаваме и живеем в него в рамките на тази една година, не е нещо друго, освен участието на БСП като партия в една чужда драматургия, коментира социологът.

Смяната в българския политически връх е геополитическа, категоричен е Христов и добави: Конкретният повод се казва „Южен поток“. Драматичният сблъсък е между САЩ и Русия. Случайното място на сблъсъка е България. А резултатите от това ги отнася българският народ. /…/ Най-очарователната лъжа на т.нар. демократически режими е, че народът избирал тези, които ще го управляват.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна