Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доживотна присъда за Стефан Фердинандов, убил умишлено сина си

Великотърновският окръжен съд постанови доживотен затвор с право на замяна за 50-годишния Стефан Фердинандов, убил умишлено 17-годишния си син.

По време на съдебния процес, продължил повече от четири години, обвиняемият сам пое защитата си, пренебрегвайки служебния си адвокат.

Стефан Фердинандов е съден пет пъти за сексуални престъпления, а след бягство от затвора във Варна, където изтърпява последната си 12-годишна присъда за блудство, на 25-и май 2009-а година във Велико Търново пробожда с нож 17-годишният си син Деян. Изоставя раненото момче и то умира по-късно в болницата от тежка кръвозагуба.

Престъплението, за което се предполага, че мотивът е битов, е извършено в условията на опасен рецидив и за това магистратите постановиха за Фердинандов доживотен затвор със замяна при специален режим за изтърпяване на наказанието.

Прокурорът Цани Попов, който искаше доживотен затвор без замяна, няма да протестира наказанието:

Присъдата е справедлива. След 20 години ще има право да иска замяна и евентуалната замяна би била с 30 години лишаване от свобода. Той сега е на 50 години, значи на 80 години евентуално би излязал от затвора.

Съдът определи майката на убитото момче Маргарет Станчева да получи 200 000 лева обезщетение. Тя няма да обжалва присъдата:

И сега вече мога да бъда и съвсем спокойна, че детето ми, духът му ще бъде спокоен.

Служебният защитник на Фердинандов - Димитър Георгиев заяви, че клиентът му ще обжалва присъдата:

През цялото време ми казва, че е невинен.

Този процес постави няколко рекорда - над 1000 искания на подсъдимия за нови свидетели, експертизи и справки, в резултат на което за 4 години се проведоха повече от 80 заседания. Седем дни продължиха защитната реч и последната дума на Фердинандов, когото в затвора наричали "професора" заради перфектното познаване на наказателните закони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна