Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството няма да приема решение за нови изтребители

Снимка: БГНЕС
Правителството няма да приема решение за купуване на нов тип изтребители за армията, обяви министърът на отбраната Ангел Найденов. По думите му, подобна отговорност не трябва се стоварва върху следващия кабинет:

Не просто следващото правителство, а най-малкото още две правителства в рамките на по 4 години мандат. Следователно това е една отговорност, която аз мисля, че ние не бива да стоварваме на следващото правителство. То трябва да направи своя избор. Аз не крия моето мнение, че  според мен правителството можеше да разгледа и съответно да вземе решение за стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет, дори само заради факта, че придобиването на този нов тип боен самолет означава минимум 20 години повече период на експлоатация.

По повод последната кадрова рокада - освобождаването на постоянния секретар на министерството Добромир Тотев, министър Найденов каза:
 
В случая става дума за неизпълнение на функционални задължения, които следват по закон. Неизпълнение на пряко възложени отговорности от мен или в резултат на решение на Съвета по отбрана. И трето, това, което забелязвам вече в последните дни, е, отсъствието на политическа безпристрастност. В някои случаи проява на нелоялност и, ако щете, нарушение на етичния кодекс на поведение на държавния служител.

Още вчера Добромир Тотев заяви, че ще търси правата си по съдебен път. Другият сменен от министерството е началникът на политическия кабинет Иван Жерков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени