Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Александър Маринов: Краят на ерата „Станишев“ дойде много отдавна

За първи път от последните 15 години е трудно да се каже кой ще спечели лидерския пост в БСП. Освен това не е изключено на самия Конгрес на партията да се появи друга кандидатура, тъй като тези шест не впечатляват с кой знае какво, освен с бройка, каза социологът доц. Александър Маринов в интервю за предаването „Нещо повече“.

Предстои да се види не само коя личност ще оглави БСП, а и как тази промяна ще изразява една много по-сериозна и по-цялостна политика, каза още той и добави:

Краят на ерата „Станишев“ дойде много отдавна. Сега очакваме да бъде узаконен този край, защото края на една ера на един политик идва с неспособността му да изпълнява своите функции, в случая да бъде ръководител, да води една партия. Станишев отдавна не е в състояние да изпълнява както трябва тази функция. Много преди да се заговори открито, много отдавна, беше ясно, че той води БСП в лоша посока. Това, че БСП закъсня толкова време да сложи край на тази ера “Станишев“ е един голям минус и тя ще плати за това независимо какви решения взима от тук нататък.

Той коментира и шестимата кандидати за поста на Сергей Станишев - Драгомир Стойнев, Мая Манолова и Янаки Стоилов, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Жельо Бойчев: Тези личности не са впечатляващи, защото нито една от тях не изразява същинска, дълбока промяна в начина на правене на политика и в откъсването на БСП от обвързаностите, които досега диктуваха нейната политика. Общото между тях, с изключение на Янаки Стоилов, е, че това са хора, които нямат реален политически опит. Станишев е много дълго време начело на БСП, но той дойде начело на БСП като един монтиран, спуснат човек, който не се е издигнал, не се е доказал. Той нищо друго не е работил освен това да е бил ръководител на една партия.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна