Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезопасени са 13 неохраняеми плажа по Черноморието

Снимка: wikipedia.org

По-малко спасители, липса на медицинско  обслужване и неправомерно поставени обекти са основните нередности, установени при проверката на Министерството на регионалното развитие. В Созопол министър Десислава Терзиева заяви, че за първа година държавата е осигурила средства за обезопасяването на 13 неохраняеми плажа в областите Добрич, Варна и Бургас.

  97 плажни ивици по Българското Черноморие са проверени за един месец, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева:
   Общата оценка в сравнение с миналата година е, че плажовете са в много по добро състояние от миналата година. Разбира се, това е и в резултат на санкционирането на концесионерите и наемателите, но те са взели мерки да отстранят нередностите, които сме констатирали. Имаме един- два плажа - Слънчев бряг-север, където имаме проблеми с преместваемите обекти. Знаете, от едно време. Имат извън схемите преместваеми обекти, това е грижа на общината, която трябва да предприеме необходимите мерки. Ние сме сезирали общината.
Ако в 14 дневен срок, концесионерите не отстранят нарушенията, ще им бъдат наложени санкции, уточни министър Терзиева. 7 милиона лева са приходите от концесионните такси  тази година. 10 на 100 от средствата ще бъдат преведени на Областните управители на Добрич Варна и Бургас за осигуряването на спасители и медицинско обслужване на 13 неохраняеми плажни ивици.
   За Бургас това са "Атанасовска коса",  "Европа", "Ахелой" и "Крайморие-юг", а в Добрич  между другото вече имаме обезопасяване на "Шабленска тузла", къмпинг "Добруджа", "Русалка" - голям плаж, "Каварна" и "Фиш-Фиш-нов", там вече имаме спасители.
   Изпълнителната агенция “Морска администрация" ще поеме контрола върху морските атракциони, каза още Десислава Терзиева.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна