Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове се обявиха срещу създаването на Национален парк “Българско Черноморие“ в Бургас

Снимка: Радио Бургас

В спорове и остро противопоставяне премина обществената дискусия за създаването на Национален парк “Българско Черноморие“ в Бургас. Срещу проекта се обявиха кметовете на черноморски общини, ловно-реборски сдружения, представители на горски стопанства и националната асоциация „Българско Черноморие“. Идеята подкрепиха Българското дружество за защита на птиците и фондация „Биоразнообразие“.

Още в началото на срещата кметът на Поморие Иван Алексиев, напусна залата и обяви обществената дискусия за нелегитимна. Той заяви, че поставеният от НС едногодишен срок за проучване и изготвяне на предложението за създаването на национален парк е изтекъл.

12-месечният срок изтече на 12-и юли 2014-а година. Писма до вас, получихме това второто, видите ли правим ново обсъждане. Това е несериозно, господин Костадинов. Оттук нататък няма какво да коментираме. Вашето задължение е отпаднало, защото срокът е изтекъл.

Кметът на Несебър Николай Димитров пък поиска да се изготвят мотиви, които да доказват необходимостта от проекта.

Ние трябва да започнем да запишем в протокола и наново да се постави въпросът каква е идеята, какви са мотивите за създаване на такъв проект, с какво това ще допринесе за развитието на туризма.

Жители на община Бяла представиха подписка срещу проекта.

За един час сме събрали над двеста подписа и становища против този парк. Начинът е грешен. Вие не показвате уважение към хората. Елате при нас, покажете се, първо идеята да обсъдим, а след това как ще се прави и какво.

В заключение зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов каза:

Смятам, че се нуждаем от още време и вероятно то е първото нещо, което ще бъде предложено на Народното събрание. И, разбира се, големият въпрос е "за" или "против" бъдещ Национален парк.

Доклад с резултатите от обществените дискусии ще бъде внесен в НС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна