Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът и синдикатите предложиха Надзорен комитет от експерти да намери изход от кризата с КТБ

Снимка: БГНЕС

Случаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) може да се окаже фатален за структуроопределящи отрасли от българската икономика, които банката е обслужвала, и хилядите техни работници. Бизнесът и синдикатите също потърсиха варианти за разрешаване на проблема, като предложиха създаването на Надзорен комитет, който няма нищо общо с квесторите и в него да влезат експерти.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, обясни в предаването "Нещо повече", че предложеният Надзорен комитет цели да се види истинското състояние на банката и ще се предложат конкретни решения, част от тях да касаят предприятия, които нямат никаква вина.

Военно-промишленият комплекс, например, е принуден да е в тази банка, защото почти никоя чужда банка не обслужва военно-промишления комплекс, каза Димитров. 

Опитваме се с този механизъм, по този път да генерираме ново доверие в системата и да не допуснем никакви кръгове да ограбят активите на банката или поне да ги преразпределят. Има такива имена - професор Вучева, например. Има и други имена, които са приети от обществото за авторитети. Може би някои неща трудно могат да бъдат казани на цялото общество, но могат да бъдат казани по такъв начин, че да не будят съмнения. Липсата на доверие трябва да бъде допълнена, във финансовия свят то е решаващо.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал допълни, че биха посочили експерти с безупречна репутация, които да дадат рецепта. Тази рецепта ще се облече в акт с решение на УС на БНБ и от другите компетентни органи. Такава практика съществува по света и в нашата страна е съществувала. 

Сашо Дончев от БСК обясни, че случилото се с КТБ е станало възможно поради неизпълнение на функционални отговорности на структурни звена в БНБ.

Чуйте мненията от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна